Hírek

loading...
2024. 05. 16. 15:22

A kínai nyelv misztériumában – Nyelvtanulási Akadémián vettek részt az Egyetemi Program hallgatói Békéscsabán

Békéscsaba
Tartalmas akadémiai hétvégén vett részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának két kolozsvári hallgatója Békéscsabán április 19–21. között. Az MCC Tanuláskutató Intézete által szervezett képzésen a kínai nyelvvel ismerkedhettek.
2024. 05. 14. 9:38

Sikeresen teljesítettek a kolozsvári diákok a Modul Business Championship bécsi döntőjében

Bécs
Első és harmadik helyezést ért el két kolozsvári csapat a bécsi Modul Egyetem és Mathias Corvinus Collegium által szervezett, Modul Business Championship nevű nemzetközi esettanulmány-versenyen. A fiatalok május 9–11. között vettek részt a Bécsben megrendezett döntőn.
2024. 05. 14. 8:28

Különleges meghívottal folytatódik a Transylvania Lectures Kolozsváron

Kolozsvár
Kolozsvárra látogat napjaink egyik legismertebb fizikusa: dr. Geoffrey Brian West a fizikát, a biológiát és a társadalomtudományokat összekötve dolgozta ki nagy sikerű elméletét, a városok és vállalatok tudományát. Május 22-én a Transylvania Lectures eseménysorozat keretében a Mathias Corvinus Collegium kolozsvári központjában tart előadást, beszélgetőtársa Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar fesztivál alapítója.
2024. 05. 13. 15:30

Utazás a székely kultúra és szokások világába – Veresszékre látogattak a szombathelyi középiskolások

Veresszék
Május elején felejthetetlen 6 napot töltöttek az MCC Középiskolás Programjának szombathelyi diákjai Székelyföldön. A csapatnak az MCC veresszéki képzési központja volt a bázisa – innen látogattak el a környék nevezetes helyszíneire. A KP+ túráról Harkay Eszter szombathelyi régiókoordinátor beszámolóját olvashatjuk.
2024. 05. 08. 15:19

Jutalom-klubdélután Veresszéken a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi középiskolásoknak

Veresszék
Különleges, kihelyezett klubdélutánon gyarapíthatták tudásukat az MCC veresszéki képzési központjában a Középiskolás Program diákjai április 29–30-án. A rövid kiruccanáson jutalomként vehetett részt az MCC csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi központjának 7-7 KP-s diákja, akik ebben a tanévben a legaktívabbak voltak a klubdélutánokon.
2024. 05. 03. 9:55

Nagy sikerrel zajlott le Erdély-szerte a Szülők Akadémiája

Arad, Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsváron, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyu
Közel 1300 érdeklődő vett részt a Szülők Akadémiája rendezvénysorozat idei alkalmain a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. Április utolsó heteiben Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen dr. Mihalec Gábor párterapeuta a családi kapcsolatokról beszélt, míg Aradon, Kolozsváron, Nagyváradon és Szatmárnémetiben Tapolyai Emőke pszichológus előadásai hangzottak el.
2024. 04. 25. 16:49

A múlt századi történelem ismeretében a jelent is megérthetjük – Tartalmas történelmi kurzusokon vesznek részt az egyetemi hallgatók

Kolozsvár
Egyetemi Programunk diákjainak tartott áprilisban előadást a Román Akadémia Nicolae Iorga Történeti Intézetének két tudományos kutatója, dr. Cosmin Popa, valamint dr. Simion Gheorghiu. A szakértők a Román történészek a 20. századi Romániáról – Orosz–román kapcsolatokról című kurzus meghívottai voltak, amelyet dr. Novák Csaba Zoltán történész, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (ISPMN) vezetője, az MCC vendégoktatója tart a hallgatóknak.
2024. 04. 25. 15:53

Transylvania Lectures: Mennyire legyünk szkeptikusak a mesterséges intelligencia vívmányaival szemben?

Kolozsvár
A mesterséges intelligencia óriásira nőtt iparágának rejtett valóságairól, hátulütőiről és a túlzott bizalom veszélyeiről beszélt az MCC Transylvania Lectures sorozatának április 24-i eseményén dr. Emmanuel Maggiori MI-szakértő, informatikus, szerző. Hibái ellenére dollármilliókat fektetnek bele, és nagymértékű népszerűsítés zajlik, pedig a hatalmas MI-buborék hamarosan kipukkadhat.
2024. 04. 22. 16:46

Van-e szabadulás a közösségi média hálójából? – Dr. Mihnea Măruță a valóság és virtuális világ közötti harcról

Kolozsvár
Aggasztó adatokkal ismerkedhettek meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett előadáson a résztvevők. A Transylvania Lectures április 18-i eseményén dr. Mihnea Măruță újságíró, filozófus, oktató beszélt a virtuális világ és a közösségi média fiatalokra gyakorolta hatásáról a kolozsvári MCC-központban. A meghívott az égető kérdésekről Dimény Áron színművésszel beszélgetett.
2024. 04. 19. 14:56

Kárpátalján jártak az MCC Médiaiskolájának hallgatói

Beregszász, Ungvár
Tartalmas kiránduláson vettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Médiaiskolájának hallgatói Kárpátalján. Az eseményt április 10–14. között szervezték meg, ahol két hallgató, Németh Piroska Klaudia és Veres Gergő Etele képviselte az MCC kolozsvári hallgatói csapatát. A program részleteiről a hallgatók beszámolójából olvashatnak az érdeklődők.
2024. 04. 19. 12:21

A tudományos kutatások alapjaival ismerkedtek középiskolásaink Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhely
Az áprilisi régiós KP szombaton újra a reáltudományok világába barangoltak középiskolás diákjaink április 13-án Székelyudvarhelyen. Ezúttal a tudományos kutatásokkal ismerkedtek: megtudhatták, mire jó egy kutatás, mit takar a kutatásmódszertan, milyen kutatási módszerek léteznek, valamint arról is szó esett, hogy mindezt hogyan tudják felhasználni az életük során.
2024. 04. 18. 9:46

Berlini tanulmányúton vettek részt az MCC Közgazdasági Iskolájának hallgatói

Berlin
Németországban kirándultak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Közgazdasági Iskolájának hallgatói április 11–13. között. A berlini tanulmányi úton hét erdélyi diák képviselte az intézményt. A tevékenységekről Lázár Balázs, az MCC Egyetemi Programjának kolozsvári hallgatója számolt be.
2024. 04. 16. 9:20

Svájci szerkesztőségeknél tanulhattak az MCC Médiaiskolájának diákjai

Zürich
Élménydús tanulmányi úton vettek részt Svájcban a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Médiaiskolájának tanulói április 11–15. között. A kolozsvári csapatból Vajna Hunor és János Ákos Márton volt jelen a programon. A Zürichben szerzett élményekről Vajna Hunor, az MCC Egyetemi Programjának diákja számolt be.
2024. 04. 15. 14:31

Transylvania Lectures: Előítéleteinknek valós hatásai vannak a társadalomra

Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy
Mennyire természetes, hogy gyanakvóak legyünk idegenekkel és számunkra furcsa szokásaikkal szemben? És az, hogy egész embercsoportok ellenségesen viszonyulnak egymáshoz? A másság és a tudatlanság lenne a probléma forrása? Ilyen és ehhez hasonló témákat dolgoztak fel vendégeink a április 12-én Kolozsváron megrendezett Transylvania Lectures előadáson.
2024. 04. 12. 16:09
Nyílt rendezvények

Barangolás a cserkészet rejtelmeibe – Könyvbemutatók és beszélgetések a 110 éves magyar cserkészetről

Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, és Szatmárnémeti, Székelyudvarhely
Erdély-szerte bemutatták a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében az Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet című kötetet. Március-április folyamán az MCC képzési központjaiban inspiráló beszélgetéseket kötöttek a könyvbemutatókhoz a meghívottak. Az eseményt Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, és Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen is megrendezték.
2024. 04. 12. 14:02

A Verespatak-ügy lezárása a társadalom győzelmének tekinthető – Személyes beszámolók a folyamat kulcsszereplőitől az MCC eseményén

Kolozsvár
Húszéves harc zárult le a Verespatak-ügyben, amikor márciusban a román állam nyert Washingtonban a bányaprojekt meghiúsulása miatt perelő vállalat ellen. Az egész országot megmozgató utcai tüntetések óta tíz év telt el, és Verespatak esete mára a civil összefogás, környezetvédelmi megmozdulás és bátor kiállás példája lett. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében az ügy kulcsszereplői beszélgettek április 11-én az elmúlt évtizedek kihívásairól a szervezet kolozsvári központjában.
2024. 04. 09. 16:50

Milyen a 21. századi tanár? – Erdély-szerte szakmai konferenciákra várta a pedagógusokat az MCC

Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Temesvár
Érdekes témákat érintett az április 4-i pedagóguskonferencia a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári képzési központjában. A tartalmas eseményen Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta, Fegyverneki Gergő módszertani tréner és Pöltl Ákos, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója tartottak interaktív foglalkozásokat.
2024. 04. 03. 16:47

Dr. Benedek Dezső nyelvész, antropológus Kolozsváron: „Mindig azok nyernek, akik hinni tudnak valamiben”

Kolozsvár
Teltházas eseményt tartottak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári képzési központjában március 28-án. A nyilvános esemény meghívott vendégei dr. Benedek Dezső nyelvész, antropológus, valamint Solymosi Zsolt unitárius lelkész, tanár, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatója.
2024. 03. 28. 11:02

MCC Transylvania Lectures: Magabiztosabbak az életben a nemzetközi tapasztalattal rendelkező fiatalok

Kolozsvár
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Transylvania Lectures sorozatának legutóbbi rendezvényén, március 26-án a globális csereprogramok világába vezették be a jelenlevőket a szervezői és résztvevői oldalt egyaránt megtapasztalt meghívottak Kolozsváron. A globalizáció folyamatában ezek a mozgalmak felértékelődnek, hídként működnek, kultúrákat kötnek össze, elősegítik a nemzetközi megértést, és kihatnak a résztvevők teljes életére.
2024. 03. 26. 14:39

Biztonságban van a magyar nyelv Erdélyben? – Elismert nemzetközi szakembert látott vendégül az MCC Kolozsváron

Kolozsvár
A világnyelvek használatának gyakorlati előnyei, az angol nyelv nemzetközi dominanciája, valamint gazdag nyelvi örökségünk megőrzésének összetett kérdésköreit vitatták meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Transylvania Lectures nevű sorozatának legutóbbi alkalmán a meghívott szakemberek Kolozsváron. A március 25-i eseményen dr. Philippe Van Parijs filozófus, közgazdász, politológus ismertette átfogó kutatásait az angol nyelv hivatalos bevezetésének lehetőségeiről és kihívásairól.
2024. 03. 25. 10:37

Georgiai tanulmányúton vettek részt az MCC kolozsvári hallgatói

Georgiába látogatott a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának 12 kolozsvári hallgatója március közepén. A csapatot a régiót kiválóan ismerő Julius Strauss volt haditudósító és Thomas Dworzak fotós, a Magnum Photos korábbi elnöke kísérte el az egyhetes tanulmányútra.
2024. 03. 20. 9:40

Van-e jövője a kereszténydemokráciának?

Kolozsvár
A kereszténydemokrácia gyökereiről, fejlődéséről, európai társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgetett a Transylvania Lectures március 19-i alkalmán dr. Sergiu Mișcoiu történész, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Európai Tanulmányok Karának politikatudományi professzora és dr. Botos Máté régész, történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékének vezetője, az MCC Press könyvkiadó igazgatója.
2024. 03. 19. 14:21

Természetvédelmi tematikájú képzési napot tartott a Középiskolás Program

Székelyudvarhely
Nagy sikerrel zajlott le a március 9-én megrendezett régiós KP szombat Székelyudvarhelyen. A szombati képzés témája a vadállatok és védett területek kiemelt szerepe volt a mindennapjainkban.
2024. 03. 18. 10:13

A demokrácia folyamatos gondozást igényel – Civilizációk emelkedéséről és bukásáról szólt az MCC Transylvania Lectures

Kolozsvár
Nevezhetjük-e civilizációknak azokat a közösségeket, amelyek már nemcsak a túlélésre összpontosítanak, hanem más célokat is követnek? Vagy inkább az első város alapítása, a mezőgazdaság bevezetése jelenti a civilizáció kezdetét? Milyen előnyökkel jár egy társadalom számára a múlt ismerete? A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Transylvania Lectures nevű sorozatának legutóbbi alkalmán, március 13-án ezen kérdésekről beszélgettek Kolozsváron a meghívott történészek, dr. Michael R. J. Bonner és dr. Raluca Moldovan.
2024. 03. 11. 14:12

A török világ nyomában a Médiaiskola hallgatói

Történelmi helyszínekre látogattak el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának kolozsvári hallgatói március 8–10. között Magyarországon. A Médiaiskola Országos Képzési Hétvégéjén öt diák képviselte az erdélyi csapatot.
2024. 03. 08. 17:38

Bukarestben tanultak az Erdélyi Politikai Iskola hallgatói

Bukarest
Az Erdélyi Politikai Iskola harmadik képzési hétvégéjét szervezték meg március 4–6. között Bukarestben. A tartalmas hétvégén a diákok műhelymunkákon és szakmai beszélgetéseken vehettek részt, valamint számos tanáccsal gazdagodtak a színvonalas előadóktól.
2024. 03. 07. 14:40

Írók és irodalom a közösség szolgálatában

Kolozsvár
Irodalomkedvelőknek szólt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) március 6-i nyilvános előadása Kolozsváron. Az esemény meghívott vendégei Karácsonyi Zsolt és Lakatos Mihály József Attila-díjas költők voltak. A beszélgetés baráti hangvételben zajlott, az előadók szívesen fogadták a közönség hozzászólásait és kérdéseit.
2024. 03. 06. 16:10

Kicsoda valójában Böjte Csaba? – Öt helyszínen mutatja be az MCC a szerzetes életéről szóló könyvet

Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Kézdivásárhely, Oroszhegy
Erdély-szerte több helyszínen is bemutatják Böjte Csaba ferences rendi szerzetes életét és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány történetét összefoglaló, Fényből és sárból című kötetet. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében megvalósuló beszélgetéseken Csender Levente, a könyv szerzője és Böjte Csaba betekintést nyújt a többéves munkába, kitérve a szerzetes életének és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány működésének meghatározó pillanataira.
2024. 03. 06. 15:36

Sport, csapatépítés és mamutfenyők – Téli táboros élményekkel gazdagodtak a középiskolás diákok

Székelyjó
Újabb izgalmas téli táboron vettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának diákjai. A közösség két csapatban, február 22–25. között, valamint február 29. és március 3. között látogatott Székelyjóra.
2024. 03. 04. 16:50

A pataréti romák helyzetéről és hasznos szociális projektekről tanultak az MCC posztgraduális hallgatói

Kolozsvár, Patarét
A Kolozsvár melletti Patarétre szervezett tanulmányi utat a Mathias Corvinus Collegium (MCC) február 17-én. Az MCC posztgraduális hallgatóinak szóló Janus Pannonius Program gyakorlatias és tapasztalati fókuszú tanulmányi lehetőséget biztosít a fiataloknak az Egyetemi Program sikeres elvégzése után. A program célja, hogy a résztvevők személyes tapasztalatokon keresztül ismerjék meg a Kárpát-medencei magyar közösségek életét és kultúráját.
2024. 03. 04. 15:31
Egyetemi Program, Junior Program

IT-konferencián vettek részt az MCC egyetemi hallgatói

Marosvásárhely
Informatikai konferencián vett részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának két kolozsvári diákja, Ács Hunor és Domokos Ábel március 2-án Marosvásárhelyen. Az alábbiakban a két informatikushallgató beszámolóját olvashatjuk az eseményről.
2024. 03. 04. 14:13

A történelemoktatás kihívásai – Kolozsvárra érkezett az MCC Budapest Summit on Education

Kolozsvár
Hogyan lehetne jól tanítani a történelmet egy olyan régióban, amelyet az egymással versengő nacionalizmusok és a közösségek alternatív történelmi narratívái jellemzik? Mindenkinek megvannak a maga nézetei, amikor a jövő nemzedék identitásának kialakításáról van szó. Ezeket a kérdéseket is érintette Stuart Waiton, a Skót Oktatási Unió igazgatója és Hunyadi Attila Gábor, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának oktatója a március 1-jei kolozsvári beszélgetésen, amely az MCC Budapest Summit on Education részeként valósult meg.
2024. 03. 01. 18:21

Félév végi műhelytagsági vizsgavitán vettek részt az Egyetemi Program kolozsvári hallgatói

Kolozsvár
Első alkalommal rendezték meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) műhelytagsági vizsgavitáját február 29-én Kolozsváron. Az Egyetemi Program diákjai magas pontszámokat értek el a megmérettetésen, melyről részletesen Horváth-Kovács Mátyás számol be.
2024. 02. 27. 20:38

A román nyelvtudás közérdek – Kétnyelvű panelbeszélgetésen járta körül a román nyelvtanulás akadályait az MCC

Kolozsvár
A román nyelvtanulás kihívásaira, az oktatási rendszer hiányosságaira, valamint a kulturális sokszínűség értékére hívta fel a figyelmet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnyelvű rendezvénye Kolozsváron. A február 26-i panelbeszélgetésen nyelvtudományi, jogi, pedagógiai és kulturális szempontokból elemezték a magyar és román közösség kapcsolatát és a nyelvhasználat kérdéskörét.
2024. 02. 23. 9:00

Idén is színes programokkal ünnepli Mátyás király születésnapját az MCC

Hagyományőrző tevékenységekkel ünneplik Mátyás király születésének 581. évfordulóját a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai. A rendezvényeken változatos, a szervezet névadójáról megemlékező programok várják az általános és középiskolás fiatalokat Erdély-szerte 8 oktatási központban.
2024. 02. 22. 14:22

MCC-s diákok a nagyvilágban: Kielce

Kielce
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának tizenkét kolozsvári diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban a folyó tanévben. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.
2024. 02. 21. 10:10

A mentális egészségügyi krízis valódi arca – Kanadai szociológus adott elő Kolozsváron és Marosvásárhelyen

Kolozsvár, Marosvásárhely
Miért nem vagyunk képesek önmagunktól boldogok, teljesek lenni? Milyen hatása van a túlzott orvosi megközelítésnek a mentális egészségre, és hogyan változtak a statisztikák a koronavírus-járvány, a globalizáció és a digitalizáció hatására? A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Transylvania Lectures előadás-sorozatának legutóbbi alkalmán, február 20-án ezen kérdésekről beszélgettek a meghívott szociológusok, dr. Ashley Frawley és dr. Ioan Hosu.
2024. 02. 14. 11:51

Párhuzamos narratívák és torz igazság – Mi az újságírók és PR szerepe napjaink útvesztőiben?

Kolozsvár
Valóban egy „tények utáni” világban élünk? Maga a valóság fogalma is torzul az álhírek, összeesküvés-elméletek, a szépítve tálalt történetek útvesztőjében? A Transylvania Lectures sorozat február 13-i rendezvényén dr. Graham Barnfield PR-szakértő mutatta be a szakma előnyeit és hátrányos oldalát az MCC kolozsvári központjában.
2024. 02. 09. 16:22

Zenés lelki táplálék Paár Julcsival

Arad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Temesvár
A zene jótékony hatásáról tartott előadást Erdély és Partium több városában Paár Julcsi énekes, okleveles zeneterapeuta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. A januári és februári alkalmakon Aradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Szatmárnémetiben és Temesváron találkozhattak az érdeklődők az előadóval, aki több helyszínen az MCC középiskolás diákjainak is tartott foglalkozást.
2024. 02. 05. 14:58

MCC-s Téli Tábor Felvidéken – Élmények szervezői szemmel

Ótátrafüred
Élménydúsan telt az idei Téli Tábor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának kolozsvári diákjai számára. Az esemény Ótátrafüreden volt megszervezve január 31. és február 4. között. A tartalmas rendezvényről Péter Ákos MCC-s hallgató, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának harmadéves diákja számolt be.