Hírek

loading...
2023. 12. 08. 16:56

Befogadó közösség kell a fiataloknak – Erdélyi egyházak képviselői szólaltak meg az MCC eseményén

Kolozsvár
A fiatalok egyházhoz és hithez való viszonyulásáról, kihívásokról és bevált megoldásokról beszélgettek az erdélyi egyházak képviselői a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központjában december 6-án. Az MCC és az Ifjúságkutató Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetés kiindulópontját a friss népszámlálási adatok és Kárpát-medencei kutatások eredményeinek ismertetése és értelmezése adta meg. Az eseményen a római katolikus, református, unitárius, baptista, ortodox és görögkatolikus felekezetek képviselői osztották meg tapasztalataikat.
2023. 12. 08. 12:56

Hálaadás Veresszéken – Kihelyezett nyelvórán vettek részt a csíkszeredai és székelyudvarhelyi diákok

Veresszék
Az amerikai és kanadai Thanksgiving mintájára hálaadó napot tartottak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) csíkszeredai és székelyudvarhelyi központjának 5., 6. és 7. osztályos, angolórára járó diákjai. A november 30-i esemény a veresszéki központban volt megrendezve 19 tanuló részvételével.
2023. 12. 08. 12:14

Vállalkozói kihívások és kooperáció – K8 konferencián vettek részt a Kolozsvári Egyetemi Program diákjai

Budapest
Nemzetközi szakmai eseményt szervezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesten, ahol a Kolozsvári Egyetemi Program hét diákja is részt vett. A K8 Composite Index on Economic Effervescence konferencia a Kárpát-medencei országok gazdasági együttműködésének elmélyítését célozta meg.
2023. 12. 07. 9:03

A kultúra jelentősége mindennapjainkban – Régiós KP szombat Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhely
Újabb izgalmas képzési hétvégén találkozhattak Székelyudvarhelyen az MCC Középiskolás Programjának diákjai november 24–25-én. Ezúttal helyi kulturális intézményekkel, ágazatokkal, inspiráló történetekkel ismerkedhettek meg.
2023. 11. 28. 16:18

Kulturális programokkal telt a novemberi KP szombat

Kolozsvár
Különböző művészeti területekkel ismerkedhettek meg az MCC Középiskolás Programjának diákjai a novemberi 25-i régiós KP szombaton Kolozsváron. Az eseményen a diákok a sokszínű tevékenységeken vehettek részt.
2023. 11. 23. 15:55

A kiegyensúlyozott startupok nyomában

Kolozsvár. Marosvásárhely
„Sose hidd el senkinek, hogy megvalósíthatatlan az elképzelésed” – ezzel a kijelentéssel indította gondolatmenetét Turcsán Tamás Péter és Müller Tamás a Mathias Corvinus Collegium (MCC) november 22-i kolozsvári nyilvános előadásán. A szakemberek emellett Marosvásárhelyen is megosztották tapasztalataikat az induló vállalkozások világával kapcsolatban.
2023. 11. 22. 16:20

Gazdasági témában tartottak KP szombatot Kolozsváron

Kolozsvár
Országos KP szombatot tartott az MCC Középiskolás Programja november 18-án Kolozsváron, ahol a közgazdasági trendek és modellek hatásait elemezték. A tevékenységen szó esett a bankok működéséről, a pénz fogalmáról, ennek értékéről, valamint a gazdasági törvényekről.
2023. 11. 20. 18:10

Örökségvédelemmel ötvözött jövőtervezés – Nemzetközi konferenciát rendezett az MCC Kolozsváron

Kolozsvár
Az erdélyi városok jövője címmel rendezett konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) november 16–17-én Kolozsváron. A városfejlesztési, kulturális, gazdasági és fenntarthatósági kérdéseket érintő beszélgetéseken elismert nemzetközi és helyi szakemberek osztották meg nézeteiket és tapasztalataikat, a régió és Kolozsvár kontextusában.
2023. 11. 15. 13:08

Hiába várunk a régi árakra – Az infláció gazdasági hatásait elemezte dr. Sebestyén Géza

Arad, Kolozsvár, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Temesvár
Igazi közgazdaságtan-órán érezhették magukat a résztvevők dr. Sebestyén Géza matematikus és közgazdász november 13-i inflációs trendeket elemző előadásán Kolozsváron. A Budapesti Corvinus Egyetem docensével még négy helyszínen (Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti és Temesvár) találkozhatott a közönség.
2023. 11. 14. 16:37

Versbe foglalta Veresszék varázsát miskolci diákunk

Veresszék
Az MCC veresszéki képzési központjába látogattak a Miskolci Egyetemi Program diákjai október 26–29. között. A csapat Kolozsvár érintésével utazott Veresszékre, a hétvége folyamán pedig meglátogatták a Gyimesi skanzent, a Székely Határőr Emlékközpontot, de Szépvíz, Csíksomlyó és Homoród is szerepelt az úti célok között.
2023. 11. 13. 18:27

MCC-s diákok a nagyvilágban: Budapest

Budapest
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban jelenleg. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.
2023. 11. 13. 17:56

Befektetési kultúra, pénzpiacok és tőzsdei elemzés – Hogyan kezeljük pénzünket?

Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Kolozsvár
Hasznos pénzügyi szakvélemények hangzottak el Blényesi Balázs fintech- és tőzsdeszakember előadásain november 7., 8. és 9-én Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Kolozsváron, ahol a pénzpiacokkal és befektetésekkel kapcsolatos trendeket elemezte az előadó.
2023. 11. 13. 17:41

Hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit az Erdélyi Politikai Iskola

Kolozsvár
Ünnepélyes évnyitóval köszöntötte új évfolyamát az Erdélyi Politikai Iskola, ahol idén 21 hallgató kezdte meg ingyenes tanulmányait a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jóvoltából. Az eseményt november 10-én rendezték meg Kolozsváron, amelyet az évfolyam első képzési hétvégéje követett.
2023. 11. 10. 10:33

Cambridge-i előadó nyitotta meg az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának tanévét

Kolozsvár
Ünnepélyes tanévnyitóval lendült neki az új kihívásoknak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának közössége. Az eseményt az MCC kolozsvári képzési központjának új helyszínén rendezték meg szerdán, november 8-án. Az alkalom meghívott előadója, dr. Mark Khater a Cambridge-i Egyetemről érkezett a kincses városba.
2023. 11. 08. 15:55

KP+ túra Csíkszépvízen diákszemmel

Csíkszépvíz
Élménydúsan telt az MCC Középiskolás Programjának első KP+ túrája az idei tanévben. A csapat Csíkszépvízre látogatott, ahol rengeteget tanulhattak a helyiektől.
2023. 11. 03. 15:26

Októberi KP hétvégék Kolozsváron

Kolozsvár
Izgalmas tevékenységekkel telt az ősz második hónapja az MCC Középiskolás Programjának diákjai számára a Kolozsváron megrendezett országos és régiós találkozón.
2023. 11. 03. 14:00

MCC-s diákok a nagyvilágban: Krakkó

Krakkó
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban jelenleg. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.
2023. 11. 02. 9:38

The Future of Transylvanian Cities – Nemzetközi konferenciát rendez az MCC Kolozsváron

Kolozsvár
Erdélyi városaink jövőjét érintő urbanisztikai konferenciát rendez a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsváron. A november 16–17-i eseményen elismert nemzetközi és hazai szakemberek osztják meg kutatásaikat és értékes tapasztalataikat a fenntartható városfejlesztés témakörében.
2023. 10. 31. 14:22

Transylvania Lectures: Valós társadalmi gondjainkat tükrözik a mesterséges intelligencia diszkriminációi

Kolozsvár
Milyen következményei vannak annak, hogy egy olyan világban élünk, amit főként a férfiaknak terveztek? Hogyan sajátítják el előítéleteinket a mesterséges intelligenciára épülő rendszerek? Hogyan befolyásolja a nemi egyenlőtlenség a társadalom dinamikáját? A diszkrimináció okozta szociális problémákról és azok potenciális megoldásairól beszélgetett Karen de Sousa Pesse digitális tanácsadó és dr. Csató Lehel, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának professzora. Az október 30-i nyilvános előadás a Transylvania Lectures sorozat részeként valósult meg az MCC kolozsvári központjában.
2023. 10. 30. 11:39

Jog(od) vagy kötelesség(ed) – izgalmas KP szombat Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhely
Igazi jogászokká válhattak az MCC középiskolás diákjai Székelyudvarhelyen az október 21-i régiós KP szombaton. A Jog(od) vagy kötelesség(ed) címmel megrendezett képzés az emberi jogok, diákjog, felnőtté válás, valamint döntés és kezdeményezés szabadságának témaköreit járta körül.
2023. 10. 27. 13:47

A gyilkos Nanga Parbat-hegy meghódítása Varga Csaba hegymászóval

Csíkszereda, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti
Csíkszeredában, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben mesélt a 8126 méter magas gyilkos hegy, a Nanga Parbat sikeres megmászásáról Varga Csaba nagyváradi születésű hegymászó október végén. Az MCC képzési központjaiban megrendezett teltházas előadásokon filmes beszámolót is megtekinthettek a résztvevők.
2023. 10. 23. 15:53

MCC Transylvania Lectures: Új esélyek a gyógyíthatatlan betegeknek

Kolozsvár
A leghatékonyabb módszer az idősek életminőségének és élettartamának javítására, a betegségek elkerülésére, ha céljuk, méltóságuk és önállóságuk van – vallja Andrew Greenwood hivatásos táncos, nemzetközi balettmester, aki fizikailag és szellemileg sérült embereknek segít saját tánc- és mozgásterápiájával. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására pénteken, október 20-án Kolozsváron tartott mozgalmas előadást a szakember a Transylvania Lectures sorozat keretében.
2023. 10. 12. 13:30

A kibertér és világűr rejtett valósága

Kolozsvár, Marosvásárhely
A kibertér és a világűr – Háború szabályok nélkül címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári képzési központjának új helyszínén dr. Somkuti Bálint hadtörténész, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára szerdán, október 11-én. A szakember másnap Marosvásárhelyen találkozott az érdeklődő közönséggel.
2023. 10. 05. 16:02

Határaink megismerése – Újabb klubdélutánon találkoztak a kolozsvári középiskolások

Kolozsvár
Mély téma feldolgozásával telt a tanév második klubdélutánja október 4-én kolozsvári képzési központunkban. Az esemény meghívott előadója Osváth-Ferencz Márta volt, aki Határaimon innen és túl címmel tartott foglalkozást a diákoknak.
2023. 10. 03. 14:03

MCC-s diákok a nagyvilágban: Ankara

Ankara
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban jelenleg. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.
2023. 10. 02. 14:41

Az Aradi Magyar Napokon is jelen volt az MCC

Arad
Rendkívüli programokkal zajlott az idei Aradi Magyar Napok, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) is saját rendezvényekkel gazdagított szeptember 22–29. között. Az esemény célja olyan minőségi kulturális élmény biztosítása volt, amelyen a fiatalabb és idősebb korosztály is megtalálta a számára megfelelő kínálatot.
2023. 10. 02. 14:40

Kultúra, politika és történelem – KP-s látogatás Brüsszelben

Brüsszel
Brüsszeli tanulmányi úton vehettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának erdélyi diákjai. A marosvásárhelyi, kolozsvári, csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, szatmárnémeti és baróti diákokból álló csapat szeptember 18–21. között meglátogatta a brüsszeli MCC-központot, és előadásokon, városnézésen, waterlooi kiránduláson is részt vettek. Az élménydús napokról Harsan Fárr Alia, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum 11. osztályos tanulója számolt be:
2023. 09. 29. 16:13

Erdélyi MCC-sek is felvételt nyertek Európa egyik legjobb üzleti egyetemére

Sikeresen felvételizett a European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin) mesterképzésére a Mathias Corvinus Collegium (MCC) két volt diákja, Blényesi Balázs és Ilonczai Levente Dávid. A kétéves képzésen teljesen térítésmentesen tanulhatnak kiemelkedő szakemberektől, innovatív módszerekkel.
2023. 09. 25. 18:00

Új tanév, újabb klubdélután, új KP koordinátor

Kolozsvár
Az idei tanév első klubdélutánján vettek részt KP-s diákjaink Kedves Kriszta, a Középiskolás Program új kolozsvári központvezetőjének irányításával 2023. szeptember 19-én.
2023. 09. 25. 16:44

MCC-s pörgés a Temesvári Magyar Napokon

Temesvár
Interaktív kísérletek, izgalmas témák és hasznos tanácsok hangzottak el a Temesvári Magyar Napok MCC-s programjain. A rendezvények szeptember 23-án párhuzamosan zajlottak több helyszínen. Az esemény színvonalát az is erősítette, hogy idén Temesvár viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.
2023. 09. 19. 14:23

Európa-szerte tanulhattak az MCC-s diákok a Training Grant ösztöndíjprogrammal

Izgalmasan telt az idei nyár a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai számára, akik a Training Grant ösztöndíjprogram támogatásával külföldi tanulmányi utakon vehettek részt.
2023. 09. 19. 12:52

Székelyföldi KP+ túrán vettek részt az MCC békéscsabai diákjai

Veresszék
Az MCC új veresszéki központjába látogattak a Collegium békéscsabai középiskolás diákjai szeptember 14–17. között. Helyszíni beszámolót olvashatunk az élménydús KP+ túráról:
2023. 09. 19. 9:44

Tanévkezdő orientációs héten vettek részt a KEP-es diákok

Kolozsvár
A tanévkezdés előtt orientációs héten vehettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának diákjai szeptember elején, ahol betekinthettek a szervezet működésébe. Az eseményen a diákok megismerhették az MCC-ben működő szakosztályokat és azok szerepét a tevékenységekben.
2023. 09. 15. 17:14

Utópiák és politikai propaganda – Hogyan ismerjük fel a csapdákat?

Kolozsvár
Az utópiák káros politikai eszközként való bevetéséről, az utópikus gondolkodás keresztény gyökereiről és a megtévesztő ideológiák felismeréséről tartott tanulságos előadást dr. Jan Bentz, az oxfordi Blackfriars Studium oktatója és tanára az MCC kolozsvári központjában. A szeptember 14-i nyilvános előadás az MCC Transylvania Lectures sorozat részeként valósult meg.
2023. 09. 14. 13:39

MCC-s diákok a nagyvilágban: Hága

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban jelenleg. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.
2023. 09. 12. 17:55

Négy nyelv, egy oktatási rendszer – dél-tiroli előadóval startolt az MCC Transylvania Lectures új évada

Kolozsvár
A dél-tiroli ladin kisebbségi oktatási rendszert és a nyelvtanulás összetett módszertanát mutatta be dr. Paul Videsott, a Bolzanói Szabadegyetem Pedagógia Karának dékánja és a European Journal on Minority Issues főszerkesztője a Transylvania Lectures előadássorozat évadnyitó alkalmán. A szakember dr. Horváth István szociológussal beszélgetett szeptember 11-én a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központjában.
2023. 09. 03. 12:41

Három nap a gyárban – újra emlékezetes lett a Tabakó Fesztivál

Sepsiszentgyörgy
Sokoldalú témákba tekinthettek bele a fesztiválozók a sepsiszentgyörgyi Tabakó harmadik napján az MCC által szervezett előadások és beszélgetések során. A Nappali műszak és Filter helyszínén párhuzamosan zajlottak az eszmecserék helyi és nemzetközi előadókkal.
2023. 09. 02. 10:19

Folytatódtak a gyári műszakok a Tabakón: Izgalmasan telt a munkások második napja is

Sepsiszentgyörgy
Tartalmas programokkal folytatódtak a gyári műszakok a Tabakó Fesztivál második napján. Érdekes témákat veséztek ki a meghívott előadók a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Program diákjainak moderálásával.
2023. 09. 02. 9:54

Visszatérés a gyökerekhez – A Kálnoky család életútja

Sepsiszentgyörgy
Boris Kálnoky újságíró, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Média Iskolájának vezetője megható történeteket osztott meg a hallgatósággal a Sepsi Tabakó Fesztiválon arról, hogy mit jelent számára a haza, hol érzi magát igazán otthon. A meghívottal Balázs Botond, az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának hallgatója beszélgetett.
2023. 09. 01. 21:52

Hazatéréséről mesélt Markó Attila a Tabakó Fesztiválon

Sepsiszentgyörgy
Izgalmas beszélgetésnek lehettek tanúi a résztvevők a Tabakó Fesztiválon, ahol Markó Attila egykori kisebbségi államtitkár hazatéréséről beszélt. A meghívott nyolc és fél év távollét után jöhetett haza Erdélybe, azután, hogy az ellene szóló perekben felmentették a vádak alól.