Știri

loading...
31.05.2024, 09:06

„Trăim ceva fără precedent” – dezbatere la Cluj despre aderarea la Schengen, migrație și alte problemele sociale majore din România și Europa

Cluj-Napoca
Experți locali și internaționali au analizat joi, 30 mai, la Cluj, problemele ridicate de aderarea României la spațiul Schengen și de creșterea volumului migrației în țară și în Europa în cadrul a două mese rotunde desfășurate la sediul Mathias Corvinus Collegium (MCC). Ediția specială a seriei „MCC Transylvania Lectures” a fost dedicată mizei viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European și s-a axat pe întrebări-cheie care afectează România și Europa.
29.05.2024, 15:03

„Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a proteja libertatea” – MCC Transylvania Lectures despre artă, istorie și cenzură

Cluj-Napoca
Agnieszka Kolek, artistă, curatoare, lidera departamentului de relații culturală la centrul MCC din Bruxelles, și Mara-Victoria Rațiu, conferențiar universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj au fost cele mai recente invitate ale seriei Transylvania Lectures pe 28 mai în centrul MCC din Cluj. Ele au discutat despre relația dintre artă și libertatea de exprimare, despre dezvăluirea doleanțelor colective din trecut, despre cenzură și despre provocările cu care se confruntă artiștii de astăzi.
23.05.2024, 13:32

„Până la sfârșitul săptămânii ar putea apărea un nou Cluj” – renumitul fizician Geoffrey West a susținut o prelegere la Cluj

Cluj-Napoca
Ritmul accelerat al urbanizării poate duce la apariția unui oraș de dimensiunile Clujului o dată la câteva zile. Creșterea numărului populației a devenit în ultimii ani foarte abruptă și poate continua să fie viabilă doar prin inovații – dar nu inovații tehnologice, ci mai degrabă la nivel de rețele sociale și comportament uman. Războiul a devenit o chestiune eminamente urbană. Sunt doar câteva din afirmațiile făcute de fizicianul de renume mondial Geoffrey West miercuri, 22 mai, la evenimentul „Legile universale ale vieții, creșterii și morții – De ce companiile și oamenii mor, dar orașele supraviețuiesc”, organizat la Cluj de Mathias Corvinus Collegium (MCC).
26.04.2024, 14:25

Transylvania Lectures: Cât de multă încredere să avem în inteligența artificială?

Cluj-Napoca
În cadrul discuției din seria Transylvania Lectures, organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) pe 24 aprilie, expertul în inteligență artificială, informaticianul și autorul Dr. Emmanuel Maggiori a vorbit despre realitățile ascunse, dezavantajele și pericolele excesului de încredere în industria IA. În ciuda defectelor sale, milioane de dolari și o cantitate uriașă de resurse sunt investite în IA, chiar dacă uriașa bulă a industriei s-ar putea sparge în curând.
19.04.2024, 14:16

Există o cale de ieșire din social media? - Dr. Mihnea Măruță despre lupta dintre realitate și lumea virtuală

Cluj-Napoca
În cadrul evenimentului Transylvania Lectures din 18 aprilie, jurnalistul și filosoful Dr. Mihnea Măruță a vorbit despre impactul lumii virtuale și al social media asupra tinerilor. Invitatul a discutat cu actorul Áron Dimény despre datele alarmante la centrul MCC din Cluj-Napoca.
17.04.2024, 08:21

Transylvania Lectures: Prejudecățile noastre au efecte reale asupra societății

Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe
Este „natural” să fii suspicios față de străini și față de obiceiurile lor ciudate? Este firesc ca grupurile de oameni să simtă ostilitate față de alte grupuri? Oare diferența și ignoranța sunt sursele problemei? Acestea au fost câteva dintre subiectele discutate la cea mai recentă ediție a seriei de evenimente MCC Transylvania Lectures, care a avut loc la Cluj-Napoca pe 12 aprilie.
12.04.2024, 14:06

„Este o raritate ca un stat să câștige împotriva unui investitor” – Dezbatere la Cluj cu personaje-cheie ale luptei împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană

Cluj-Napoca
„Este o raritate ca un stat să câștige împotriva unui investitor”. „A fost lupta și victoria naivilor”. „Fără protestele de stradă nu se ajungea la acest rezultat”. Acestea sunt doar câteva din afirmațiile de impact făcute de avocatul Liviu Marius Harosa, politicianul Korodi Attila și activistul Tică Darie, care au participat joi, 11 martie, la evenimentul Cine a salvat Roșia Montană? organizat la Cluj de Mathias Corvinus Collegium și moderat de jurnalista Bianca Felseghi.
27.03.2024, 19:26

MCC Transylvania Lectures: Tinerii cu experiență internațională sunt mai încrezători în depășirea obstacolelor din viață

Cluj-Napoca
Cel mai recent eveniment din Transylvania Lectures, organizat de Mathis Corvinus Collegium (MCC) marți, pe 26 martie la Cluj, a adus în prim plan valoarea programelor de schimb internaționale. Discuția a adus împreună persoane care au jucat roluri semnificative în facilitarea acestor programe sau au fost profund influențate de ele.
27.03.2024, 14:57

Ar putea fi engleza una din limbile oficiale ale României? Dezbatere la Cluj în cadrul MCC Transylvania Lectures

Cluj-Napoca
În cadrul evenimentului marca Transylvania Lectures organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Cluj-Napoca luni, 25 martie, invitații au discutat despre posibilele beneficii și provocări ale adoptării limbii engleze ca și limbă oficială în România, precum și în alte țări ale lumii.
20.03.2024, 11:30

Are democrația creștină un viitor?

Cluj-Napoca
În cadrul celui mai recent eveniment din seria Transylvania Lectures din 19 martie, Dr. Sergiu Mișcoiu, istoric, profesor de științe politice la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, și Dr. Máté Botos, arheolog, istoric, șef al Departamentului de Științe Politice al Universității Catolice Pázmány Péter, director al MCC Press, au discutat despre rădăcinile, dezvoltarea și impactul democrației creștine asupra societăților europene.
27.02.2024, 15:04

De ce nu vorbesc ungurii românește? – Eveniment bilingv la Cluj despre importanța învățării limbii române

Cluj-Napoca
Provocările învățării limbii române, deficiențele sistemului educațional și valoarea diversității culturale au fost evidențiate în cadrul unui eveniment bilingv organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj-Napoca. În cadrul dezbaterii care a avut loc luni, 26 februarie, a fost analizată relația dintre comunitățile maghiare și române și utilizarea limbii din perspectivă lingvistică, juridică, pedagogică și culturală.
22.02.2024, 12:52

Adevărata față a crizei globale a sănătății mintale – Sociolog canadian la Cluj și Târgu Mureș

Cluj-Napoca
De ce nu reușim să fim fericiți și împliniți de noi înșine? Ce impact are o abordare excesiv de medicalizată asupra sănătății mintale și cum s-au schimbat statisticile în urma epidemiei de Coronavirus, a globalizării și a digitalizării? În cadrul celei mai recente conferințe din seria Transylvania Lectures organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC), pe 20 februarie, sociologii invitați Dr. Ashley Frawley și Dr. Ioan Hosu au discutat aceste probleme la sediul MCC din Cluj-Napoca.
14.02.2024, 12:28

Narațiuni paralele și adevăruri distorsionate - Care este rolul jurnaliștilor astăzi?

Cluj-Napoca
Chiar trăim într-o lume post-adevăr? Este realitatea însăși distorsionată în labirintul de știri false, teorii ale conspirației și povești înfrumusețate? La evenimentul din 13 februarie din seria Transylvania Lectures, expertul în relații publice, Dr. Graham Barnfield, a prezentat avantajele și dezavantajele acestei profesii la centrul MCC din Cluj-Napoca.
31.01.2024, 14:33

Despre viitorul universului, marile descoperiri și rolul teledetecției în știință – cercetător NASA la Cluj

Cluj-Napoca
Dr. Virgil Adumitroaie, cercetător de date la Jet Propulsion Laboratory al NASA, a vorbit despre modalitățile de dezvăluire a misterelor universului cu ajutorul teledetecției. Evenimentul, organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC), a avut loc pe 30 ianuarie la centrul MCC din Cluj-Napoca.
23.01.2024, 18:26

Revitalizare urbană: Merită să dăm viață spațiilor abandonate

Cluj-Napoca
Cum putem da viață spațiilor și clădirilor nefolosite din orașele noastre? În cadrul celui mai recent eveniment de limba română al Mathias Corvinus Collegium (MCC), arhitectul Dan Clinci și Gergely Butka, organizator de evenimente au discutat despre inițiativele creative de construire a comunității, conceptul de „placemaking”, și puterea de a aduce împreună locuitorii orașelor
14.12.2023, 11:09

Transylvania Lectures: Înțelegerea moralității în epoca relativismului

Cluj-Napoca
Un smartphone în buzunar nu ne face persoane mai bune. În cadrul ultimului eveniment din seria Transylvania Lectures din acest an, filosoful și scriitorul Sebastian Morello a vorbit despre fenomenul că mulți oameni din ziua de azi confundă progresul tehnologic cu dezvoltarea morală. Speakerul a discutat despre moralitate, utilitarism și problemele morale actuale care animă societățile cu János Simon, teolog și cadru didactic la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca, în 13 decembrie, la Centrul MCC din Cluj.
07.12.2023, 15:38

Tinerii au nevoie de o comunitate primitoare – Discuție cu reprezentanții pastorației tinerilor din bisericile transilvănene la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca
Reprezentanți ai bisericilor din Transilvania au discutat despre atitudinea tinerilor față de biserică și credință, despre provocări și bune practici la evenimentul organizat la sediul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj-Napoca, în 6 decembrie. Discuția s-a bazat pe prezentarea și interpretarea datelor ultimului recensământ și a rezultatelor cercetărilor făcute în Bazinul Panonic. La eveniment și-au împărtășit experiențele invitații care lucrează cu tineri în Biserica Romano-Catolică, Ortodoxă, Greco-Catolică, Reformată, Unitariană și Baptistă.
20.11.2023, 18:06

Cum ar putea deveni Clujul orașul ideal – Profesioniști din 9 țări și teme actuale la conferința de dezvoltare urbană MCC

Cluj-Napoca
Cum ar trebui să arate orașul viitorului? Care sunt cele mai bune practici pentru a crea o localitate sănătoasă și incluzivă? Conferința „The Future of Transylvanian Cities” (Viitorul orașelor transilvănene) a fost plină de idei inovatoare, teme de dezvoltare urbană, culturale, economice și de sustenabilitate. Evenimentul a fost organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în 16-17 noiembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, în Hotel Belvedere. La discuții au contribuit peste 20 de profesioniști din 9 țări, invitați internaționali și specialiști locali de renume, care au împărtășit modelele de bune practici din întreaga lume.
14.11.2023, 16:43

Transylvania Lectures: Ar putea IA să cânte următoarea piesă al lui Michael Jackson?

Cluj-Napoca
Decât să ne temem de inteligența artificială, mai bine să-i recunoaștem potențialul și să reglementăm această nouă tehnologie astfel încât să nu stea în calea progresului, a declarat Axel Voss, membru al Parlamentului European la evenimentul Transylvania Lectures, organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC). Invitatul a discutat despre inteligența artificială și reglementarea acesteia cu Gyula Winkler, membru al Parlamentului European.
09.11.2023, 14:12

Profesor de la Cambridge la gala de deschidere a Programului Universitar MCC

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a dat startul anului academic al Programului Universitar printr-o cu o festivitate de deschidere pe 8 noiembrie în noul centru MCC din Cluj. Speakerul invitat a fost dr. Mark Khater, profesor la Universitatea Cambridge.
03.11.2023, 13:51

Dezvoltare urbană, idei inovatoare, probleme transilvănene – Conferință internațională la Cluj

Cluj-Napoca
Experți internaționali și locali renumiți își vor împărtăși cercetările și experiențele privind dezvoltarea urbană sustenabilă în cadrul conferinței „The Future of Transylvanian Cities” (Viitorul orașelor transilvănene). Evenimentul organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) va avea loc în 16-17 noiembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, în Hotel Belvedere.
31.10.2023, 14:42

Transylvania Lectures: Discriminarea în inteligența artificială este o imagine în oglindă a problemelor societății

Cluj-Napoca
Care sunt consecințele faptului că trăim într-o lume care a fost construită în principal pentru bărbați? Cum învață inteligența artificială prejudecățile noastre? Cum influențează inegalitatea de gen dinamica societății? Consultant digital Karen de Sousa Pesse și dr. Lehel Csató, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, au discutat despre problemele societale aduse de discriminare și despre potențialele soluții la aceste probleme.
23.10.2023, 16:21

Oportunități noi pentru persoanele cu boli incurabile

Cluj-Napoca
Cel mai eficient mod de a îmbunătăți calitatea și lungimea vieții a bătrânilor și pentru a preveni orice boală este ca ei să aibă un scop de viață, demnitate și independentă – asta este crezământul dansatorului profesionist și maestrului internațional de balet Andrew Greenwood, care sprijină persoanele cu probleme fizice și mentale de toate vârstele cu terapia lui de dans și mișcare. Pe 20 octombrie, Mathias Corvinus Collegium (MCC) l-a invitat pe Greenwood să țină o prezentare interactivă în Cluj-Napoca, în cadrul seriei Transylvania Lectures.
12.10.2023, 15:01

Studenți MCC Transilvania la o universitate europeană de top

Doi foști studenți ai Mathias Corvinus Collegium (MCC), Balázs Blényesi și Levente Dávid Ilonczai, au aplicat cu succes pentru masterat la European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin). Formarea de doi ani este complet gratuită și oferă posibilitatea de a învăța de la profesioniști renumiți, cu metode inovatoare.
20.09.2023, 09:03

Autocunoaștere și jocuri dramatice la evenimentul Programului Liceal MCC

Cluj-Napoca
Pentru prima dată din acest an școlar, la Cluj-Napoca s-a desfășurat evenimentul ,,Clubul de după-amiază” susținut de către noul coordonator al Programului Liceal al MCC, Kedves Kriszta.
19.09.2023, 09:12

Studenți MCC în instituții de renume prin toată Europa cu bursa Training Grant

A fost o vară de neuitat pentru studenții Mathias Corvinus Collegium (MCC) care au avut posibilitatea de a studia în străinătate cu sprijinul programului de burse Training Grant.
15.09.2023, 13:19

Utopii și propagandă politică – Cum să descoperim capcanele?

Cluj-Napoca
Dr. Jan Bentz, profesor la Blackfriars Studium din Oxford, a susținut o prelegere despre efectele negative al utopiilor, ca instrument dăunător în politică, despre rădăcinile creștine ale gândirii utopice și despre recunoașterea ideologiilor înșelătoare. Evenimentul a avut loc în data de 14 septembrie, în cadrul seriei Transylvania Lectures la centrul MCC din Cluj-Napoca.
12.09.2023, 16:17

Patru limbi, un singur sistem educațional – Speaker din Tirolul de Sud la MCC Transylvania Lectures

Cluj-Napoca
Dr. Paul Videsott, decan al Facultății de Educație de la Universitatea Liberă din Bolzano și redactor-șef al European Journal on Minority Issues, a prezentat sistemul educațional al minorității ladine și metodologia complexă de învățare a limbilor în Tirolul de Sud la cel mai recent eveniment din seria Transylvania Lectures. El a discutat cu sociologul Dr. István Horváth pe 11 septembrie la centrul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj Napoca.
01.09.2023, 13:52

Experți geopolitici la Festivalul Tabakó: Informația este acum mai importantă decât forța militară

Sfântu Gheorghe
Prima zi din festivalul Tabakó din Sfântu Gheorghe a început cu o prelegere interesantă despre războiul informațional, războiul hibrid, efectele propagandei și cenzurii și conflictele viitoare. Discuția a avut loc în data de 31 august, iar speakerul invitat a fost Liliana Śmiech, directoare a Warsaw Institute și Veress Csongor Balázs, cercetător al Atelierulul de Geopolitică la MCC.
16.06.2023, 11:02

Transylvania Lectures: Există o cale de mijloc într-o societate sfâșiată la stânga și la dreapta?

Cluj-Napoca
Participanții au discutat despre diviziunile din ce în ce mai mari din societate în cadrul celei mai recente ediții a Transylvania Lectures. Invitata evenimentului organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în Cluj-Napoca pe 15 iunie, a fost istoricul, scriitoarea și prezentatoarea britanică Zoe Strimpel.
14.06.2023, 15:58

Abordarea politicii externe a SUA față de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina, una dintre cele mai presante probleme din politica internațională actuală, are un impact major asupra securității și stabilității globale. În cadrul MCC Budapest Peace Forum, la prelegerea ținută la centul MCC din Cluj-Napoca în 8 iunie, William Ruger, președintele al American Institute for Economic Research, a prezentat politica externă actuală a SUA în legătură cu războiul dintre Rusia și Ucraina.
31.05.2023, 15:37

Transylvania Lectures continuă cu un profesor de la Oxford

Cluj-Napoca
Invitatul la evenimentul Transylvania Lectures din luna mai a fost Dr. Nigel Biggar, profesor de teologie morală la Universitatea din Oxford. În cadrul unei prelegeri susținute la Centrul MCC din Cluj-Napoca, acesta a prezentat controversele din jurul "decolonizării" care sunt încă relevante în anglosfera de astăzi.
29.05.2023, 15:51

Atașamentul: cheia evoluției speciei umane?

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a găzduit o prelegere la Cluj-Napoca cu un invitat special. Cel mai popular biolog român al momentului, Alexandru Stermin i-a ghidat pe participanți prin istoria evolutivă a speciei umane pe 23 mai, explicând teoria conform căreia atașamentul este cheia evoluției noastre.
04.05.2023, 11:39

Situația Germaniei discutată la prima conferință de limba germană a MCC din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat pentru prima dată o conferință în limba germană la Cluj-Napoca. Pe 27 aprilie, experții invitați au discutat despre situația publică și politică din Germania și despre provocările viitoare.
25.04.2023, 12:01

MCC în colaborare cu o universitate europeană de top – o oportunitate unică pentru studenți

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) își extinde gama de cursuri de formare cu o oportunitate unică: una dintre cele mai bune școli de afaceri din Europa, European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin), intră într-o cooperare extinsă și pe termen lung cu MCC. Zoltán Antal-Mokos, profesor de strategie și decan al programelor de studii, și Zoltán Szalai, director general al MCC, au prezentat studenților din cadrul Programului din Cluj o informare despre instituție și procesul de aplicare.
07.04.2023, 14:02

Schimbările climatice, știința și statul - Cine ar trebui să decidă?

Cluj-Napoca
Dr. Benoit Mayer, conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Chineze din Hong Kong și Dr. Calum T. M. Nicholson, antropolog britanic-canadian, au discutat despre posibilitățile și contextul socio-politic al atenuării schimbărilor climatice în cadrul unui eveniment organizat joi, 6 aprilie, de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în Cluj-Napoca.
29.03.2023, 15:11

Lider mondial sau țară în declin? – Discuție despre viitorul Chinei

Cluj-Napoca
Mulți susțin că secolul XXI va fi secolul Chinei, după secolul Americii. Dar poate deveni China un lider mondial? Experții invitați au discutat despre influența globală a Chinei, situația sa economică și viitorul său în cadrul dezbaterii de la Mathias Corvinus Collegium (MCC) din 28 martie.
24.03.2023, 12:39

Problema Solvenda Romania: istoria rescrisă de liceeni

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) şi Case Solvers au organizat pentru a 8-a oară concursul Problema Solvenda Romania, bazat pe rezolvarea unor probleme istorice. De data aceasta, finala concursului a avut ca temă partida de ceai de la Boston, podiumul fiind ocupat de echipe din Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc.
17.03.2023, 15:18

MCC Transylvania Lectures: a eșuat cu adevărat liberalismul?

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) hosted a renowned US political scientist and philosopher at the latest Transylvania Lectures event. On Thursday, 16 March, Patrick J. Deneen gave a public lecture at the MCC center in Kolozsvár/Cluj Napoca.
24.02.2023, 14:53

MCC Transylvania Lectures: maghiarii, văzuți prin ochii unui antropolog britanic care a conferențiat la Cluj

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a găzduit marți, 21 februarie, o nouă prelegere interactivă la centrului său regional din Cluj-Napoca. Invitatul evenimentului, care face parte din seria de conferințe Transylvania Lectures, a fost antropologul britanic-canadian Calum T. M. Nicholson, care a discutat cu etnograful Árpád Töhötöm Szabó despre paralelele surprinzătoare și diferențele interesante dintre cultura și istoria britanică și maghiară.