România s-a aflat recent în centrul atenției internaționale prin anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale și prin excluderea mai multor persoane din competiția electorală. JD Vance, vicepreședintele Statelor Unite, a subliniat în discursul său critic susținut la Conferința de Securitate de la München că anularea alegerilor, excluderea candidaților sau închiderea instituțiilor media în numele apărării democrației nu sunt compatibile cu valorile democratice comune ale Statelor Unite și Europei.
Protejarea democrației reprezintă astăzi una dintre cele mai urgente provocări juridice, politice și filozofice. Deși democrațiile moderne sunt angajate în respectarea drepturilor omului, prosperității economice și libertăților politice, ele rămân vulnerabile în fața amenințărilor precum autoritarismul, interferențele străine care manipulează rezultatele electorale, șovinismul majoritar care afectează drepturile minorităților sau terorismul internațional care vizează civilii. În răspuns la aceste amenințări, statele adoptă măsuri diverse: interzic partidele extremiste, limitează discursul instigator la ură, anulează rezultatele electorale și extind supravegherea. Însă aceste măsuri, dacă sunt aplicate în mod neadecvat, riscă să submineze exact valorile democratice pe care doresc să le protejeze.
Participanții la dezbatere vor analiza acest paradox concentrându-se asupra a două întrebări fundamentale: Cum poate fi apărată democrația fără a încuraja tendințele autoritare? Ce criterii clare ar trebui folosite pentru a evalua legitimitatea unor asemenea măsuri de protecție?
Invitați:
- Dr. Francesco Palermo este profesor de drept constituțional comparat la Universitatea din Verona și director al Institute for Comparative Federalism din cadrul Eurac Research, în Bolzano/Bozen. A activat în cadrul Biroul Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE și a fost membru, apoi președinte, al Comitetului Consultativ al Consiliului Europei privind Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale. Între 2013 și 2018 a fost senator independent în Senatul Italiei. Din 2011, este membru al Grupului de Experți Independenți al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. A fost președinte al Asociației Internaționale a Centrelor pentru Studii Federale (IACFS), membru al Comitetului Științific al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE și consilier constituțional al Congresului Consiliului Europei pentru Autonomii Locale și Regionale.
- Dr. Radu Chiriță este avocat și conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, specializat în drept constituțional și drepturile omului. Doctor în drept cu teza „Dreptul la un proces echitabil”, este autor a peste 20 de cărți și 50 de articole științifice, majoritatea axate pe Convenția Europeană a Drepturilor Omului. A fost membru al rețelei Oxford Reports on International Law in Domestic Courts și expert juridic al Comisiei Prezidențiale pentru condamnarea comunismului.
- Moderator: Dr. András Bethlendi, expert în drepturile lingvistice ale minorităților și jurist dedicat pentru echitate culturală și lingvistică. El este directorul activităților academice al MCC și cadru didactic la Universitatea Sapientia.
Discuția se va desfășura în limba engleză. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos:
Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.