Mișcarea Legionară, una dintre cele mai controversate mișcări politice din istoria României, a fost un fenomen complex, născut ca o mișcare studențească în anii 1920, dar care a evoluat rapid într-o organizație violentă, cu un puternic caracter fascist, promovând antisemitismul, cultul morții și justificarea asasinatului politic ca mijloc de luptă. Propaganda legionară a reușit să mobilizeze masele, influențând profund societatea românească interbelică.  

Această discuție își propune să analizeze atât contextul istoric în care Mișcarea Legionară a apărut în perioada interbelică și s-a consolidat apoi în Statul Național-Legionar, cât și rolul jucat de aceasta în evenimentele majore ale perioadei, inclusiv în regimul antonescian și Holocaustul din România. Vom discuta despre strategiile de propagandă utilizate de legionari, despre modul în care ideologia lor a fost construită la intersecția dintre anticomunism, antisemitism, misticism, naționalism extremist și fundamentalism creștin-ortodox, dar și despre impactul pe care legionarii l-au avut asupra intelectualilor și scenei politice din România acelor vremuri. 

În același timp, ne vom îndrepta atenția asupra influenței pe care ideile legionare continuă să o exercite în prezent, fie prin activitatea grupărilor neolegionare și manifestările recente ale acestora, cât și prin discursurile politice și simbolurile preluate în mod tacit în spațiul public, deși aceste manifestări sunt ilegale în România. 

De ce aceste idei persistă și cum influențează ele climatul social și politic al României? Cum reapar aceste concepții în discursurile actuale? Care sunt mecanismele prin care simbolurile și retorica legionară sunt reciclate astăzi? Vom dezbate aceste aspecte alături de patru experți invitați, într-un cadru menit să ofere o înțelegere clară și echilibrată asupra acestui subiect. 

Invitați: 

  • Dr. Marius Turda este profesor de istoria biomedicinei la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie şi membru al Societăţii Regale Britanice a Istoricilor. Domeniile lui de cercetare sunt istoria eugenismului, rasismului şi ideologiile naţionaliste din Europa Centrală şi de Sud-Est. A publicat numeroase lucrări pe aceste teme, printre care „Eugenics and Nation in Early Twentieth Century Hungary”, „Historicizing Race”, volumele „Eugenism și modernitate” și „Istorie și rasism”. 
  • Dr. Cristian Manolachi este istoric, absolvent al Universității Babeș-Bolyai, specializat în antropologie istorică, mentalități colective și mitologii politice. A studiat extrema dreaptă și violența politică interbelică, iar în cercetarea postdoctorală s-a concentrat pe corupția în România dintr-o perspectivă culturală de lungă durată. Este activ în popularizarea istoriei și a coordonat Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca. A publicat volumul „Revolverul Arhanghelului. Mișcarea Legionară și mistica asasinatului politic”. 
  • Dr. Adina Marincea este cercetător științific la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, unde studiază extrema dreaptă și neo-legionarismul în România, precum și antisemitismul și negarea Holocaustului. Pe aceste teme a publicat o serie de articole în reviste de specialitate precum și pentru publicul general.  
  • Moderator: Lucian Mîndruță, jurnalist, prezentator de televiziune și radio, fost lector universitar. De-a lungul timpului, a ocupat diverse funcții, printre care director la Ziarul Financiar, producător și gazdă a unei emisiuni politice la Pro TV. În prezent, este realizator de radio la Digi FM și jurnalist activ în mediul online și pe rețelele sociale. 

Discuția se va desfășura în limba română. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos:

ÎNSCRIERE

Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.