Olvasási idő: 3 perc

Tartalmas és színvonalas konferenciasorozatot zárt a Mathias Corvinus Collegium (MCC): az Erdély-szerte hét helyszínen megrendezett szakmai találkozók összesen 323 pedagógust mozgattak meg a folyó tanévben.

A Tehetséggondozás felsőfokon című pedagóguskonferenciák minden helyszínen nyitottak voltak a helyi és környékbeli szakembereknek, érdeklődőknek. Az esemény célja az oktatási új útjainak közös felfedezése, a támogató pedagógusi attitűd megerősítése és a módszertani inspiráció volt. A konferencia találkozási pontként, közösségi fórumként szolgált, miközben az MCC képzésrendszerébe is betekintést kínált a résztvevőknek. Az MCC-hez a Bihar, Kolozs, Maros, Hargita és Kovászna megyei Tanfelügyelőségek csatlakoztak partnerként a rendezvényekhez, a pedagógusoknak pedig igazolást állítottak ki a részvételért.

A találkozókon Bányai Sándor, a Pécsi Tudományegyetem docense, a  Kalandok és Álmok Szakmai Műhely vezető trénere, Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese, Mittag Mónika Éva, az MCC Békéscsabai Képzési Központjának képviselet-vezetője és Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója vállaltak előadói szerepet. A témák között a közoktatás és az MCC együttműködési lehetőségei, a 21. századi tanulási formák, a tanári kommunikáció, pedagógusi szerepek, valamint a tehetségek felismerése és ápolása szerepelt. Emellett minden helyszínen Élménypedagógia, avagy kalandok és álmok az iskola falain belül címmel interaktív foglalkozáson mozdulhattak ki a komfortzónájukból a résztvevők Bányai Sándor vezetésével.

„Még a tervezési fázisnál megfogalmazódott, hogy olyan oktatói találkozót szeretnénk szervezni, amely nemcsak az MCC tevékenységeit mutatja be, hanem szakmai feltöltődést is nyújt a résztvevőknek. Szakmailag kielégítő és motivációt, fejlődést nyújtó, komfortzónából kimozdító konferenciát igyekeztünk teremteni a tapasztalt vagy kezdő pedagógusok számára egyaránt. Úgy érzem, ezt sikerült is elérnünk” – számolt be Bodnár Petra régióvezető, MCC Fiatal Tehetség Programjának nagyváradi régióvezetője, az erdélyi pedagóguskonferenciák koordinátora, megköszönve az együttműködést a munkatársaknak, előadóknak, a tanfelügyelőségek képviselőinek, meghívottaknak és önkénteseknek.

A konferencia a következő helyszíneken zajlott le:

  • Nagyvárad (október 20.) – 40 pedagógus
  • Arad (november 29.) – 37 pedagógus
  • Kolozsvár (január 17.) – 70 pedagógus
  • Csíkszereda (február 10.) – 62 pedagógus
  • Sepsiszentgyörgy (március 10.) – 42 pedagógus
  • Szatmárnémeti (április 20.) – 37 pedagógus 
  • Marosvásárhely (május 11.) – 35 pedagógus

Az MCC kiemelten fontosnak tartja a pedagógusokkal való együttműködést. Ehhez járulnak hozzá ingyenes pedagóguskonferenciáink, amelyek kiváló alkalmat biztosítanak a módszertani tapasztalatcserére, az innovatív tehetséggondozási módszerek bemutatására és ezek iskolai keretek közötti alkalmazásának elősegítésére. A találkozók egyben közösségi fórumként szolgálnak, elősegítve a pedagógusok közötti kapcsolatépítést. A következő rendezvényekről az MCC kommunikációs felületein értesülhetnek az érdeklődők, és szabadon jelentkezhetnek bármely nyilvános eseményre.