Olvasási idő: 4 perc

MCC Vitázz! címmel rendez versenyt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának hallgatóiból összeálló csapat és az MCC Vitaakadémia. A vetélkedő helyi fordulói folyamatban vannak, ennek volt részese Marosvásárhely is január 12-13-án. A legjobb vitázó diákok Budapesten vehetnek részt a döntőben március elején.

Az vetélkedő célja, hogy az érdeklődő fiatalok megismerjék a versenyszerű formális vita világát és az érveléstechnika mesterségét, valamint fejlesszék a kommunikációs képességeiket, és bővítsék általános ismereteiket. Emellett a résztvevők korunk közéleti, társadalmi, kulturális, gazdasági kérdéseivel is mélyrehatóan megismerkedhetnek. A verseny olyan témákat sorakoztat fel, amelyek érdeklik s érintik a középiskolás diákokat.

Az alábbiakban Szilágyi Máté Sámuel, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium 12. osztályos diákjának élménybeszámolóját olvashatjuk a vitaverseny marosvásárhelyi fordulójáról.

Háromtagú csapatokban vettünk részt az MCC Vitázz versenyen Marosvásárhelyen január 12-13-án. A mi csapatunk (Philomatic Forces) képviseletében Imre-Madarász Emese, Biró Kata és jómagam voltunk jelen, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely városokból, hogy összemérjük képességeinket a többi MCC-s csapattal. Óriási küzdelem folyt az öt csapat között, a végén pedig nagyon szoros eredmény született: a Csalók és a Mamma Mia csapat jutott tovább a budapesti döntőbe, előbbi Székelyföldről, utóbbi Kolozsvárról érkezett.

Pénteken és szombaton négy-négy vitát folytatott le minden csapat. Ezek összesített eredményéből, pontszám és nyert viták szerint állt össze a végső rangsor. A következő témák merültek fel: a kötelező olvasmányok eltörlése, TikTok, román írásbeli érettségi eltörlése, karácsonyi ajándékok, valamint a csapatsport és egyéni sport viszonya. A versenyen a World Schools Debate vitaformátummal ismerkedtünk meg. A négy vita során a Ház betöltötte a kormány szerepét, illetve képviselte a tinédzserek szemszögét és semleges megfigyelőket is. A tételmondatokat nem ismertük előre, és helyben dőlt el, ki áll a pro és a kontra oldalon. Meghökkentő és emlékezetes volt számunkra, hogy a tételmondatok előtt témába illő zenéket játszottak be.

A négy vita után a döntőbe jutott két csapat újabb vitát folytatott le, amelyet a Csalók csapata nyert meg. A döntős vita témája Daidalosz és Ikarosz története volt. Daidaloszt az indulás előtti dilemmában kellett meggyőzni pro vagy kontra oldalon. Számomra ez volt a legérdekesebb vita, amely kreatív, ötletes tételmondatával megmutatta, bármiről, akár fiktív történetekről is lehet ilyen módon beszélni.

A vita átszövi életünk minden területét. Tulajdonképpen a vitázó ember lehetne ugyanolyan ősi embertípus, mint a homo sapiens, a tárgyhasználó ember, a játszó ember vagy a közösségi ember. Azonban nem mindegy, hogy a vitát hogyan folytatjuk a mindennapi életünkben. Könnyen átváltunk személyeskedő hangnemre, és ezt észre sem vesszük. Ezért kiváló ennek ellensúlyozására egy vitaverseny, ahol tudatosan figyelnünk kell a retorikánkra, érveink helyességére és relevanciájára, időben kihátrálni egy téves érvelésből, és legfőképpen elfogadni, ha valaki jobbnak bizonyult nálunk. Sok sikert kívánok a tovább jutott csapatoknak, és azt, hogy élvezzék a budapesti megmérettetést!