Olvasási idő: 4 perc

Új szemmel tekinthettek a fesztiválozók a divatra Anouk Wipprecht holland divattervező és innovátor előadásán, július 6-án a Vibe Koliban. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakmai partnerként vesz részt a Vibe tudásfórumán július 4–7. között Marosvásárhelyen, hazai és nemzetközi meghívottakkal, izgalmas témákkal járulva hozzá a gazdag programkínálathoz.

Anouk Wipprecht új szemszögből, mérnöki-programozói szemmel közelíti meg a divatot, a fashion tech nevű új terület egyik megteremtője. Mára világszerte ismerik alkotásait, tehetségére pedig már olyan szervezetek és cégek figyeltek fel, mint a NASA, a Cirque du Soleil, Netflix, Audi, Volkswagen, Intel, Microsoft vagy a Porsche. A fiatal vállalkozó új szintre emeli a divatot, művei a technológiának köszönhetően életre kelnek, mozognak, lélegeznek, sőt a környezetükre vagy a viselőjük érzéseire is reagálnak.

Munkájában egyaránt nagy szerepet kap a programozás, robotok tervezése, 3D-modellezés, és -nyomtatás, mint az egyszerű varrás. Egyedi alkotásait, a hordható ruhákat szenzorokkal, kijelzőkkel, érdekes kiegészítőkkel ötvözi, hogy érzelmeket tükrözzenek, stresszre, szívverésre vagy a környezetre reagáljanak. A divatot a kultúránk, személyiségünk, érzelmeink kifejező felületének (interfésznek) tekinti. Egyik alkotása például a személyes teret védi, a ruha vállrészéből póklábak nyúlnak ki a közeledő személyek felé. Több látványos ruhakölteménye a globális meteorhálózattal (Global Meteor Network) van kapcsolatban, és a ruhára szerelt eszközök fénnyel jelzik a meteoritok mozgását.

Már tizenévesen egyszerre érdekelte a divat és a robotika, és megfigyelte, milyen kapcsolat van az érzelmei és az általa viselt ruhák között. Az iskolában nem támogatták a divat és elektronika ötvözését, de nem adta fel: nap közben designt, este pedig informatikát tanult. Mára több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik, a fashion tech műfaj egyik létrehozója. Munkája nemcsak a divatra korlátozódik, művégtagokat és mesterséges külső vázakat (exoskeleton) is készít. Leglátványosabb alkotásai közé tartoznak a Viktoria Modesta művésznővel való együttműködésben elkészített műlábak, amelyek között füstölő, zenélő, világító és fényvisszaverő végtag is van. Viktoria nem akarja elrejteni a tényt, hogy elvesztette a lábát, inkább kihasználja a helyzetet, hogy tevékenységét új szintre emelje, és eljuttassa üzenetét a világhoz.

Anouk Wipprecht munkája háromfelé oszlik: saját alkotásokat hoz létre, a tudomány által adja át művészi üzenetét; programoz és technológiai eszközöket épít vállalatoknak; emellett oktatással is foglalkozik, célja, hogy minél több lány és fiatal nő megbarátkozzon a mérnöki tudományokkal. „Szeretném megmutatni, hogy milyen szórakoztató az elektronikával dolgozni, és hogy nem is olyan nehéz, mint amilyennek látszik” – mondta el.

Bevallotta, sosem akart részt venni a divatvilág „gonoszságában”. Szeret másokkal együttműködni, inkább a közös munkát, kollaborációkat részesíti előnyben, ezt pedig inkább a tech-iparban találta meg. Mivel a divat és a ruhagyártás rendkívül ártalmas a környezetre, szeretne hasznos és jó változásokat elérni munkája által. Például a 3D-nyomtatásban olyan vállalattal dolgozik együtt, amely az óceánokból összegyűjtött műanyaghulladékot hasznosítja újra.

A jövőben is az érzelmek kifejezésére szeretné használni a divatot, a technológiát és találmányokat pedig hasznossá tenni ezen a területen. Elmondta, szívesen foglalkozna alakmemóriás ötvözetekkel is. Munkája segíthet az értelmi sérültek érzelemkifejezésében, kommunikációjában vagy akár a nők nagyobb biztonságérzetének elérésében.

Inspirációját egyaránt meríti a természetből, az állatvilágból, a történelem formáiból és a tudományból. Egyik példaképe Nikola Tesla és az ő nyílt forráskihelyezéssel (open sourcing) kapcsolatos elképzelései. Ezt a fajta open sopurcingot szeretné például a művégtagok iparában is látni, amelyet jelenleg három nagy, teljesen profitorientált cég dominál.