Olvasási idő: 3 perc

Tartalmas kiránduláson vettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Médiaiskolájának hallgatói Kárpátalján. Az eseményt április 10–14. között szervezték meg, ahol két hallgató, Németh Piroska Klaudia és Veres Gergő Etele képviselte az MCC kolozsvári hallgatói csapatát. A program részleteiről a hallgatók beszámolójából olvashatnak az érdeklődők.

Kárpátaljai utunk során szinte öt napot töltöttünk el Beregszászon és Ungvár környékén. A tanulmányút alatt a kisebbségi etnikumok kapcsolatára fókuszáltunk, valamint a magyarság kihívásaival foglalkoztunk. Kísérőnk Julius Strauss újságíró, haditudósító volt, aki számos információt osztott meg velünk az orosz–ukrán háborúról. A szakember első kézből számolhatott be a helyzetről, hiszen a kirándulásunkat megelőző héten a frontvonalról tudósított.

A programterv szerint első nap a beregszászi MCC-központot látogattuk meg, ahol körbevezettek minket az épületben, megismerkedtünk az ottani szokásokkal és programokkal, valamint a vezetőséggel. Rendkívül hálásak voltunk a szeretetteljes fogadtatásért.

Másnap a magyar Kárpátalja nevű újság szerkesztőségét látogattuk meg, ahol Darcsi Karolina főszerkesztő mesélt nekünk az újság múltjáról, illetve a különböző szankciókról, amelyekkel szembenéz a lap. A határozatok szerint az online cikkeknek ugyanúgy meg kell jelenniük ukrán nyelven is, mint magyarul. Megtudtuk, hogy az újság hetente jelenik meg, és több mint húszéves múlttal dicsekedhet. Darcsi Karolina egy kreatív feladattal bízott meg minket: felkérte a csapatunkat, hogy írjunk egy beszámolót a beregszászi látogatásunkról.

A harmadik napon utunk Ungvárra vezetett, ahol Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár igazgatója a televízió működéséről beszélt. Az értekezés alatt szóba kerültek azok a szabályozások és szankciók, amelyeket az orosz kisebbség ellen hoznak, ám az ott élő magyarok is áldozatául esnek ezeknek. A beszélgetést követően velünk is készített egy rövid interjút a csatorna. Ungváron lehetőségünk volt Rezes Józseffel, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) igazgatójával is találkozni, aki szívszorító részleteket osztott meg velünk az ukrán menekültek segítésével kapcsolatban.

A tevékenység utolsó napján már természetközelibb terepre vezetett az utunk, pontosabban a Szinevéri Nemzeti Parkba és a Szinevéri-tó környékére. Itt közelebbről is megismerkedtünk a helyi kultúrával és ízvilággal. A sokszínű programok által számos új információval gazdagodtunk, ami segített jobban megérteni a körülöttünk zajló eseményeket.