Olvasási idő: 3 perc

„Hegyen innen, völgyön túl!” mottóval indul el a Mathias Corvinus Collegium szórványprogramja Erdély-szerte. Az első helyszín Gyimesbükk, ahol kisiskolásoknak, kamaszoknak és felnőtteknek szóló program is várja az érdeklődőket április 28-án.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gyimesbükk Önkormányzatával és a Dani Gergely Általános Iskolával partnerségben rendezi meg április 28-i foglalkozásait. A csoportos foglalkozásokon a gyerekek a robotika világába tekinthetnek bele, míg a 7. és 8. osztályosok, valamint a szülők és pedagógusok az iskolai bántalmazás jelenségével ismerkedhetnek meg. A programok helyszíne a Dani Gergely Általános Iskola.

13–15 óra között Köllő Magor Örs, az MCC Fiatal Tehetség Programjának oktatója tart Robotika foglalkozást a 4., 5. és 6. osztályos diákoknak. A gyerekek megismerkedhetnek a programozás izgalmas világával, sőt saját kezdetleges programsorokat hozhatnak létre az oktató vezetésével.

14-16 óra között a 7. és 8. évfolyamos diákok interaktív, élményfeldolgozó foglalkozáson vehetnek részt a KALOT Egyesület lelkigondozó szakembereivel iskolai bántalmazás témában. 16 órától a felnőttek ugyanerről a témáról beszélgethetnek a meghívott szakemberekkel, illetve megismerhetik az MCC tevékenységét.

A Hegyen innen, völgyön túl! program célja a szórványban élő magyar fiatalok megtalálása és összegyűjtése, a tehetségek támogatása. „A program által igyekszünk elérni olyan általános iskolás diákokat is, akik a távolság miatt esetleg nem jutnak el az MCC foglalkozásaira. Középiskolás kortól már bárhonnan csatlakozhatnak a fiatalok az MCC közösségéhez, de szeretnénk, ha egy tehetséges diák sem vesztődne el. Szándékunk látványos programokkal, az általános iskolások szintjének megfelelő, hasznos tananyaggal felkeresni az erdélyi, bánsági szórványvidéket, valamint ezúttal a csángók által lakott területet is” – fejtette ki a kezdeményezés indításának indokait Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója.

Az MCC egyedülálló lehetőséget biztosíthat a különböző képzési programjai által, hogy zökkenőmentesebb legyen a magyar öntudat megtartása, megerősítése, a magyar oktatásba való bekapcsolódás. Emellett a Collegium fontos célnak tekinti, hogy a diákok felismerjék saját értékeiket, tehetségüket, a jövőben pedig kamatoztatni tudják ezeket életükben, környezetükben. A fiatalok mellett az MCC kiemelten odafigyel a magyar pedagógusokra és szülőkre is, hogy felismerjék és elősegíthessék a gyermekeikben, diákjaikban rejlő tehetséget, lehetőségeket.

Az MCC Erdély hét városában – Aradon, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben – működteti az általános iskolás diákoknak szóló Fiatal Tehetség Programot. A képzésre június 30-ig jelentkezhetnek a nyitott, tanulni vágyó 4. osztályos diákok a fit.mcc.hu/jelentkezes oldalon.