Olvasási idő: 3 perc

Teltházas eseményt tartottak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári képzési központjában március 28-án. A nyilvános esemény meghívott vendégei dr. Benedek Dezső nyelvész, antropológus, valamint Solymosi Zsolt unitárius lelkész, tanár, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatója.

A beszélgetést a két pedagógus egy érdekes kérdéssel nyitotta meg: Mi nem változott a tudás megszerzését illetően? A professzor szerint akármilyen országról, civilizációról beszélünk, mindenhol a túlélés a legfontosabb. Van, amikor tudatosan hajt bennünket a túlélési kényszer, és van, amikor megérzésből, ösztönösen cselekszünk.

Dr. Benedek Dezső négy évet töltött őslakosokkal a Tajvan délkeleti partvidékén található Irala szigetén, ahol a yami törzs kultúráját kutatta a nyolcvanas években. Kutatásának eredményeit Az ősök éneke címmel publikálta disszertációjában, amelynek köszönhetően később sikeresen újraélesztette a kihalófélben lévő kultúrát. A szigeten nem volt sem iskola, sem tanár, az ott élő emberek csak a szájról szájra átadott ősök énekéből tanulhattak, ez a mitológia jelentette számukra a valóságot. Az előadáson a professzor megosztotta a szigeten átélt élményeket és nehézségeket, hogy milyen módszerrel sajátította el a törzs nyelvét, milyen hitvilággal rendelkeznek az ott élő emberek, hogyan gyógyította a betegeket a falu sámánja, milyen módszerekkel ápolták kultúrájukat.

Solymosi Zsolt úgy véli, fontos motiválni a diákokat, hogy minél több tudást elsajátítsanak. Ehhez a diákoknak is meg kell érteniük, hogy miért is kell tanulniuk. emellett tanárként figyelembe kell venni, hogy a tananyag száraz átadásán túl olyan dolgokat is tanítani kell a gyerekeknek, ami érdekli őket.

A két előadó egyetértett abban, hogy a pedagógusoknak meg kell találniuk az útjukat az oktatásban. Az oktatás sikere emellett a szülőkön is múlik, hiszen a valódi nevelés otthon történik. Sokat nyom a latban, hogy a gyerek milyen értékeket hoz otthonról. Solymosi Zsolt szerint teljesen mindegy, hogy milyen tantárgyat oktatunk, ha tudjuk, hogy hogyan kell megfelelően tanítani.

Az előadás végén a professzor útravalóként azt tanácsolta a hallgatóságnak, hogy hinni kell valamiben ahhoz, hogy átvergődjünk az életen. Mindenkinek saját feladata megtalálni, hogy miben, de véleménye szerint mindig azok nyernek, akik tudnak hinni valamiben.