Olvasási idő: 3 perc

Hasznos pénzügyi szakvélemények hangzottak el Blényesi Balázs fintech- és tőzsdeszakember előadásain november 7., 8. és 9-én Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Kolozsváron, ahol a pénzpiacokkal és befektetésekkel kapcsolatos trendeket elemezte az előadó.

Az előadó már az esemény kezdetén arra bátorította a résztvevőket, hogy kapcsolódjanak be a szakmai beszélgetésbe. A hallgatóság élt is a szakember adta lehetőséggel, az előadás interaktívra sikeredett.

Blényesi Balázs 10 év után költözött haza Erdélybe, tanácsadói munkakörben dolgozik, emellett oktatói tevékenységet is folytat. Szakterülete Svájc és az Egyesült Államok pénzpiacainak tanulmányozása. A teltházas eseményen a szakember leszögezte, hogy nem szándékozik hivatalos befektetési tanácsokat megosztani a hallgatósággal, véleményeket viszont annál inkább. A pénzügyi befektetés, bármennyire is tárgyilagosnak tűnhet, személyes dolognak tekinthető, hiszen egyazon befektetési forma nem felel meg két ember számára. Hazánkban egyre népszerűbbnek tekinthető a befektetési kultúra, amely meghatározhatja a jövőbeli pénzügyi szabadságunkat.

A beszélgetésen az előadó részletesen kitért néhány nagyobb befektetési piac elemzésére, mint például az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Japán, India, Németország és Svájc piacai. Fontos, hogy mielőtt befektetésbe kezdenénk, alaposan tájékozódjunk hiteles szakmai forrásokból, hiszen még a tapasztaltabb szakembereknek sem egyszerű megszűrniük a valós információkat.

A szakember szerint a befektetések során nem mindegy, hogy hogyan viszonyulunk a pénzhez, ugyanis ha kisebb veszteség is jelentősen megvisel bennünket, akkor nem érdemes további pénzügyi lehetőségben gondolkodni. Minden befektetés kockázattal jár, csak az tud növekedni, amely túléli. A legfontosabb, hogy folyamatosan elemezzük a piacot.

Végezetül a mai befektetési trendekről is szó esett a beszélgetésen. Blényesi Balázs szerint kezdő befektetőként hajlamosak vagyunk a trendi részvényekbe fektetni, ami hatalmas kockázattal jár. Szó esett az alacsony ingatlanbefektetési tendenciákról is, amely az építkezések csökkenését is jelenti. Ha az emberek nem vesznek házakat, akkor nem fognak hitelhez folyamodni, így nem lesz pénzforgalom sem a gazdaságban. A háború rengeteg védelmi intézkedésbe való befektetést feltételezett, amelyre veszélyként, de lehetőségként is tekinthetünk.  A szakember elmondta, nem az számít, hogy mikor szállunk be a piacba, hanem az, hogy, mennyi ideig maradunk.