„(...) van, aki meg tudja választani a helyét, és van, aki nem, a legtöbb embernek sehol sem jó, a legtöbb ember olyan dolgot akar, amelyeket nem lehet akarni, a boldogsághoz többnyire kevés kell, de azt a keveset nem vesszük észre.”

Szeretettel várunk minden érdeklődőt egy rendkívüli irodalmi estre, ahol Vida Gábor regényéből Vajda Boróka és Mátyás Zsolt Imre színművészek olvasnak fel, majd Gazdáné Mátyus Melinda református lelkész, író kérdezi a könyv szerzőjét, amit kötetlen beszélgetés követ.

A történet 1936 nyarán játszódik, amikor egy fiatal mérnök érkezik Bukarestből az erdélyi kisvárosba, hogy megnézze a legkisebb Ganz-vízturbinát, és próbára tegye szerencséjét. A papírjai rendben vannak, a lelke nincs, a turbinával is gond van. Kalagor Máté, akit Matei Calugarunak is hívnak, le akar telepedni, bár nincs könnyű dolga. Vele együtt ismerjük meg a helyet: a politikai elitet, a város polgárságát, a csodabogarakat, a román rendőrt, a zsidó szatócsot, a német fényképészt és a százados juharfát a főtéren. A zárt mikrokozmosz fölött átgázol a történelem: királyi diktatúra, vasgárda, kis magyar világ, háború, szovjet bevonulás. És ha mindez nem volna elég, ott van még a mérnök számára is legnagyobb rejtély, a szerelem. A nagy sikerű Egy dadogás történetéhez hasonlóan, Vida Gábor új regénye is eddig ismeretlen látószögből, ironikus lendülettel beszél el azonosságokról és különbségekről egy jellegzetes 20. századi, közép-kelet-európai históriát, amely félig magyar és félig román, de leginkább, amint azt az alcím is jelzi, egészen erdélyi.

Vida Gábor a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője, azon erdélyi írók egyike, aki hisz a transzilvanizmusban, mi több, ő maga is egyfajta egyszemélyes transzilvanizmust teremtett meg. Többek között regényei is Erdélyről szólnak. A nagysikerű Ahol az ő lelke, illetve Egy dadogás története című művei után a Senkiháza is egyfajta ,,erdélyi lektűr”. Román uralom, kis magyar világ, szovjet hadsereg. Nem unatkozik a család – foglalta össze röviden Vida Gábor. 2023-ban ő vehette át az Év Szerzője díjat a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron.

Együttműködő partnerek: Új Ezredév Központ, Bolyai János Szakkollégium, Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Mathias Corvinus Collegium.

REGISZTRÁCIÓ

További információkért kövesse Facebook-eseményeinket.