Narațiunea istoriei artei este adesea construită în jurul unui centru restrâns și bine cunoscut, iar în procesul de relatare retrospectivă, numeroase elemente semnificative rămân în umbră. În următoarea ediție a seriei Transylvania Lectures, lărgim perspectiva asupra artei, urmărind fluxul reciproc de idei între Europa de Vest, America de Nord și culturile din Europa Centrală și de Est. În loc să tratăm influența ca pe un flux unidirecțional, Vest-Est, provocăm narațiunea dominantă și explorăm complexitatea circulației tehnicilor, materialelor și conceptelor estetice, demonstrând cum artiștii din regiunea Europei Centrale și de Est au contribuit la discursul artistic global și au fost, la rândul lor, influențați de acesta. 

Prin studii de caz, comparații vizuale și o scurtă incursiune istorică, vom contura o hartă creativă mai bogată și interconectată, care recunoaște fiecare contribuție ca element valoros al patrimoniului artistic universal.   

Speakerul invitat va fi Peter Harrap, un artist și curator britanico-român. Este co-curator al expoziției The Constable 250 Exhibition (2026), care va readuce peste 100 de lucrări ale lui John Constable în locul său natal, cu ocazia aniversării a 250 de ani de la nașterea artistului. Cel mai recent proiect al său, realizat împreună cu Institutul Cultural Român și Universitatea din Iași, explorează colaborarea dintre poetul Paul Celan și artista Gisèle Lestrange, rezultând într-o expoziție itinerantă cu participarea a 80 de artiști români și britanici. Printre expozițiile sale anterioare se numără No New Thing under the Sun (Royal Academy, 2010/11), Constable and Brighton, Something out of Nothing (Brighton Museum, 2017), și John Constable: Seeking Truth (Art Safari & V&A, București, 2022). În prezent, Peter urmează un doctorat la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în parteneriat cu UCL Londra, și este membru în consiliul de administrație al Rațiu LSE Ideas Romania. Bunicul său a fost exilat din România în 1939. 

Interlocutorul său în cadrul evenimentului va fi Dr. Mara-Victoria Rațiu, conferențiar universitar în Departamentului de Discipline Teoretice al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Este membră a Consiliului Reprezentativ al ELIA (Liga Europeană a Institutelor de Artă) și membră a Consiliului Științific al MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană din București). Principalele sale interese de cercetare sunt în estetică, practici artistice contemporane și implicațiile lor instituționale și sociopolitice. 

Moderator: Hanna Ugron, manager cultural și specialistă în inițiative pentru tineret.  Activitatea ei se concentrează în principal pe cooperarea regională, inițiativele culturale, sprijinirea tineretului și promovarea implicării civice active. A avut un rol esențial în obținerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului 2015 pentru Cluj-Napoca, precum și în pregătirea candidaturii orașului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În prezent, este manager de proiect în echipa de activități academice a Mathias Corvinus Collegium din Cluj-Napoca. 

Evenimentul se va desfășura în limba engleză. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos:

ÎNSCRIERE

Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.