Deciziile recente de referință – de la interdicția TikTok impusă de Curtea Supremă a SUA până la anularea de către Curtea Constituțională a României a primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024 – au adus în prim-plan interacțiunea dintre tehnologie, drept și suveranitate. 

La următoarea discuție din seria Transylvania Lectures, vom explora modul în care instanțele și legislatorii gestionează campaniile de influență străină pe rețelele sociale, echilibrând necesitatea protejării integrității naționale cu garanțiile constituționale privind libertatea de exprimare și dreptul la un proces echitabil. 

Speakerul invitat va fi Dr. Ilya Shapiro, cercetător senior și director al departamentului de studii constituționale la Manhattan Institute. Anterior, a fost director executiv al Centrului pentru Constituție al Universității Georgetown și, înainte de aceasta, vicepreședinte al Cato Institute. Dr. Shapiro este autorul mai multor cărți, inclusiv „Lawless: The Miseducation of America’s Elites” (2025) și „Supreme Disorder: Judicial Nominations and the Politics of America’s Highest Court” (2020), coautor al „Religious Liberties for Corporations?” (2014) și editor al 11 volume ale Cato Supreme Court Review (2008-2018). A depus mărturie de numeroase ori în fața Congresului SUA și a legislativelor statale și a redactat peste 500 de documente amicus curiae („prieten al instanței”) pentru Curtea Supremă a SUA. Are studii la Universitatea Princeton, London School of Economics și Universitatea din Chicago. 

Interlocutorul său la eveniment va fi Dr. János Székely, lector universitar la Universitatea Sapientia.  

Evenimentul se va desfășura în limba engleză. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos:  

ÎNREGISTRARE

Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.