În luna martie 1990, Târgu Mureș a fost scena unor violențe interetnice cunoscute sub numele de „Martie Negru”, unde tensiunile dintre comunitatea română și maghiară au escaladat în confruntări sângeroase. Jurnaliștii care le-au relatat au fost nu doar martori, ci și participanți indirecți la desfășurarea sa. Cum au perceput ei tensiunile din stradă? Ce înseamnă să surprinzi un conflict interetnic și să încerci să redai complexitatea momentului? Cum se iau decizii editoriale în mijlocul unei crize?
Vom viziona proiecția unui montaj din documentarul bilingv „Vă doare capul?”/ „Fáj a feje?”, un documentar despre manipulările din spatele conflictului interetnic de la Târgu Mureș din martie 1990, realizat de jurnaliștii TVR Cornel Mihalache și Bereczki Edit, în luna martie 2010, la 20 de ani de la violențe.
După proiecția documentarului, realizatorii acestuia ni se vor alătura în cadrul unei discuții bilingve în limba română și maghiară. Prin această discuție, ne propunem să reconstruim atmosfera acelor zile și să aflăm cum au trăit jurnaliștii momentele tensionate, cum au perceput relativizarea adevărului de pe stradă și instrumentalizarea politică a conflictului și cum au reușit să transmită realitatea unor comunități profund marcate, chiar și în zilele noastre, de acest conflict.
Vom vorbi despre impactul acestor relatări asupra comunităților implicate și despre cum, de-a lungul anilor, aceste imagini au rămas ca mărturii ale unui moment de ruptură în comunitatea din Târgu Mureș. Printr-o discuție deschisă și sinceră vom descoperi poveștile din spatele reportajelor și vom reflecta asupra lecțiilor pe care acest episod istoric ni le oferă astăzi.
Invitați:
- Cornel Mihalache, jurnalist. Lucrează în Televiziunea Română din 1997, unde a realizat emisiunile „Cu ochii în patru” și „Curat Caragiale!”. A primit un premiu APTR pentru anchetă, un premiu UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru, dar și premiul Clubului Român de Presă pentru ancheta „1989. Sânge și catifea”.
- Edit Berecki este jurnalist, redactor și prezentator al TVR Târgu Mureș. Anterior, a fost redactor și prezentator la radioul PRO FM. A participat la masterclass-uri profesionale și festivaluri de film documentar precum Astra Film Festival, TIFF (România), DOK Leipzig (Germania), Festival du Film Amazigh (Algeria).
- Dr. Csaba Zoltán Novák, istoric, director al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj-Napoca și cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române din Târgu Mureș. Este autorul numeroaselor studii științifice și al mai multor cărți în care analizează politica minoritară a regimului Ceaușescu, perioada tranziției postcomuniste și istoria vieții culturale din Transilvania.
- Pataky István este jurnalist și redactor-șef adjunct al portalului Maszol. A lucrat ca jurnalist de politică externă pentru mai multe publicații din Ungaria și timp de șaptesprezece ani a fost editor și redactor adjunct al Magyar Nemzet. În prezent, este și corespondent pentru Magyar Nemzet. În calitate de analist, este un invitat obișnuit al Televiziunii Maghiare din Transilvania și al Institutului Maghiar pentru Afaceri Externe din Budapesta.
Evenimentul se va desfășura în limba română și maghiară, cu traducere simultană. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos:
Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.