Reading time: 4 minutes

Mathias Corvinus Collegium (MCC) a dat startul anului academic al Programului Universitar printr-o cu o festivitate de deschidere pe 8 noiembrie în noul centru MCC din Cluj. Speakerul invitat a fost dr. Mark Khater, profesor la Universitatea Cambridge.

Din 2018, Programul Universitar al MCC oferă o oportunitate de învățare unică, gratuită, interdisciplinară și cazare pentru tineri excepționali. În acest an școlar, 118 studenți participă la program. În semestrele următoare, studenții vor continua să învețe de la experți locali și internaționali de renume, îmbogățindu-și cunoștințele prin discuții profesionale inspirate, cursuri interactive, ateliere și dezbateri. Pe lângă programele profesionale, consolidarea comunității este, de asemenea, un element central al MCC: studenții care participă la program pot construi prietenii pe viață și la Collegium se pot simți acasă și după absolvire.

Abigél Szilágyi, studentă a Programului Universitar, a salutat participanții la ceremonia de deschidere, apoi a dat cuvântul lui Botond Talpas, directorul general MCC în Transilvania, care a privit înapoi la vremea lui Károly Kós, când trebuia să se viseze viitorul maghiar în Transilvania iar el a fost unul dintre vârfurile de lance ale acelei generații. „Trebuie să muncim dacă vrem să trăim, iar noi vrem să trăim, așa că vom munci”, a citat directorul cuvintele marelui arhitect. El a adăugat că MCC lucrează pentru a-i ajuta pe tineri să devină intelectuali curajoși ai timpului lor și ai comunităților lor și să nu se ferească de provocările lumii – în această muncă comună, MCC este un susținător neclintit.

Péter Túri, directorul MCC Leadership Academy, a subliniat importanța activității din Transilvania în contextul organizației. El a spus că tinerii din ziua de azi au mult mai multe oportunități, în comparație cu predecesorii lor, iar MCC oferă, de asemenea, o bază solidă pentru creșterea profesională și educațională. Directorul a adus în discuție programele postuniversitare, portofoliul vast și încă în expansiune de formare, oportunitățile de cercetare și bursele internaționale. „MCC îi pornește pe tineri pe un drum sigur, plin de speranță. Cei care aleg să pășească pe acest drum vor deveni participanți activi ai comunității. Cunoașteți-vă pe voi înșivă, înțelegeți-vă locul în lume și fiți hotărâți.”

Speakerul invitat al evenimentului, dr. Mark Khater, a împărtășit audienței viziunea sa inspirată asupra lumii și modul său de gândire. Dr. Khater este șeful Centrului pentru Strategie și Performanță de la Universitatea Cambridge și a lucrat în domeniul finanțelor, al investițiilor și al inovației. A lucrat la ONU, în instituții financiare și ca consultant pentru o serie de companii din domeniul biomedical, al software-ului și al telecomunicațiilor și a lucrat cu programarea inteligenței artificiale încă din anii 1990. Mark Khater mărturisește că este întotdeauna precaut atunci când le dă sfaturi tinerilor, deoarece generația următoare va experimenta mai multe și mai noi lucruri în lume. Inteligența, gândirea și învățarea se vor schimba complet, astfel încât gândirea independentă și inteligența emoțională vor fi de neprețuit. Ca sfat suplimentar, el i-a încurajat pe tineri să fie clarvăzători, să își stabilească obiective clare, să își evalueze mediul înconjurător și pe ei înșiși. În cele din urmă, a subliniat că cel mai mare dușman al cuiva este chiar el însuși, astfel încât este esențial să ne explorăm și să ne punem la îndoială în mod constant ego-ul. După moartea tatălui său, și-a dat seama că, deși a fost un bun om de știință și academician, ceea ce contează cu adevărat în cele din urmă este modul în care a rămas în memoria oamenilor. De aceea, i-a încurajat pe studenții MCC să facă ceva pentru patria lor, familia lor, comunitatea lor, deoarece cu cât dau mai mult, cu atât mai mult vor primi.

Festivitatea a fost încheiată cu o prezentare a studenților de la Programul Universitar: Attila Magyari-Sáska a cântat la trompetă, iar Kincső Felszegi a îmbogățit evenimentul cu un recital.