Reading time: 2 minutes

Mathias Corvinus Collegium (MCC) şi Case Solvers au organizat pentru a 8-a oară concursul Problema Solvenda Romania, bazat pe rezolvarea unor probleme istorice. De data aceasta, finala concursului a avut ca temă partida de ceai de la Boston, podiumul fiind ocupat de echipe din Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc.

În acest an, 57 de elevi (19 echipe) au participat la concursul Problema Solvenda Romania. Tinerii veneau din școli din Alba Iulia, Câmpia Turzii, Câmpulung Moldvenesc, Cluj-Napoca, Lunca de Sus, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Satu Mare și Sfântu Gheorghe. Concursul era unul bilingv, la care au putut participa elevii de liceu maghiari și români din toată țara, în echipe de câte trei. Tema concursului este regândirea istoriei, încercarea de a dezvolta scenarii de tip „ce s-ar fi întâmplat, dacă...” şi crearea unui trecut alternativ. Scopul concursul este, pe lângă îmbogățirea bagajului de cunoștințe al elevilor, familiarizarea participanților cu metodele specifice rezolvării problemelor, cât și îmbunătățirea abilităților de prezentare sau persuasinue.

În urma etapelor online și a semifinalelor, opt echipe de studenți au fost invitate să participe la finala din 18 martie la Cluj-Napoca, la Universitatea Sapientia. De această dată, tinerii au studiat partida de ceai de la Boston, analizând politica colonială a Marii Britanii din secolul al XVIII-lea și imaginându-se în poziția regelui George al III-lea, propunând un răspuns la boicot. În final, cu ajutorul interpreților simultani, elevii au putut prezenta strategiile lor de abordare a situației în limbile română și maghiară.

La semifinală prezentările elevilor au fost evaluate de Fehér Andrea, Fodor János, György Árpád-Botond, Lakatos Artúr, Lucia Copoeru, Lucian Turcu, Marius Eppel și Vlad Popovici, iar la finală Kádár Magor, Mihai Florin Hasan și Murádin János Kristóf au fost membrii juriului. Organizatorii au răsplătit toate echipele pentru munca depusă cu premii valoroase, iar marele premiu a fost o excursie la Budapesta.

Câștigătorii din acest an ai concursului Problema Solvenda Romania:

Premiul 1. echipa LDR: Rareș Zăvăleanu, Diana Pătraș, Xenia Demian (Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Cluj-Napoca)

Premiul 2. echipa Honterus: Aczél Dániel-Márk, Balázs Norbert, Fancsali Márton (Colegiul Reformat din Târgu Mureș)

Premiul 3. echipa Essemgé: Szabó Balázs, Koncz Tamás, Todi Ádám (Liceul Teologic Romano Catolic „Segítő Mária” din Miercurea Ciuc)

Mențiune: echipa Thunder Squad: Ivan Florentin-Marian, Boca Alexandru-George, Pecheanu-Drosu Tudor (Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc)