Olvasási idő: 5 perc

Háromnapos tanulmányúton vettek részt az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának diákjaink Temesváron január 12–14. között, a Janus Pannonius Program keretében. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosai közé kiválasztott város egyedülálló lehetőséget biztosított a hallgatók számára, hogy felfedezzék a térség gazdag kulturális és történelmi örökségét, valamint megismerjék az ott élő közösségek életét. Az alábbiakban Tasnádi Márton, a Kolozsvári Egyetemi Program diákja osztotta meg tapasztalatait az útról:

A program városnéző barangolással kezdődött, ahol Balázs István László temesvári idegenvezető kalauzolt bennünket. A séta alatt hasznos információkat tudtunk meg a település földrajzi elhelyezkedéséről, átfogó képet kaptunk a város történelméről és keletkezéséről, valamint a népesség változatos összetételéről. Ezt követően a középkori városfaltól indulva meglátogattuk a történelmi központ nevezetes tereit és épületeit. Sétánk során megtekintettük az Egyesülés tér (régi nevén Losonczy tér), a Szabadság tér és a Győzelem tér épületeit, többek között a szerb székesegyházat, a Szent György római katolikus dómot, a román ortodox katedrálist, a Brück-palotát, a Temesvári Nemzeti Múzeumot, a három különböző nyelvű színházi társulatot befogadó épületet, valamint más jellegzetes 18. és 19. századi építészeti remekműveket.

A városnéző sétánkat az 1989-es forradalom jellegzetes helyszíneinek felkeresésével koronáztuk meg. Utunk során meglátogattuk a temesvári belvárosi református gyülekezet templomát, amely a rendszerváltást kirobbantó események szervezésének fontos helyszíne volt. 1989-ben Tőkés László vezetésével itt szerveződtek azok a csoportok, amelyek megmozdulásai a teljes országra kiterjedő változásokat hozták.

Délben Laczkó-Dávid Ramónával, a Temesvár 2023 projekt koordinátorával, valamint Alexandru Vărzaruval, a Temesvári Polgármesteri Hivatal külkapcsolatokért felelős alkalmazottjával beszélgettünk. Izgalmas részleteket tudtunk meg az Európai Kulturális Fővárosok koncepciójáról és azok programtervezési folyamatáról. A tevékenység során azt is megtudtuk, hogy az előző évben a Kulturális Főváros projekt alatt milyen fejlesztéseket és sokszínű programsorozatot sikerült megvalósítani Temesváron.

Délután meglátogattuk a Temes Megyei Ifjúsági Alapítvány székhelyét, a Fiatalok Házát. A fiatalok független alapítványának alelnöke, Bogdan Crișan irányításával körbejártuk az ifjúsági programoknak kialakított tereket, és megismerhettük az ott rendezett eseményeket. Jó volt látni, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek lehetőséget teremtenek a szakmai és személyes fejlődésre, és értéket szeretnének átadni a jövő generációja számára.

Este a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legkiemelkedőbb eseményét, Constantin Brâncuși kiállítását tekintettük meg a Temesvári Szépművészeti Múzeumban. A tárlat a művész 22 szobrát, 55 fényképét és 11 rajzát mutatta be, amelyek lefedték a román alkotó pályafutásának különböző szakaszait: a kezdeti bukaresti képzőművészeti tanulmányaitól egészen a radikális döntésig, amikor elhagyta a modellezést a közvetlen csiszolás módszeréért. Olyan neves műveit tekinthettük meg, mint A csók (The Kiss), az Alvó múzsa (Sleeping Muse), Madár az űrben (Bird in Space), Pogány Mademoiselle (Mademoiselle Pogany) vagy a Végtelen oszlop (Endless Column). A napot a Bolyai János Szakkollégium képviselőivel való találkozás zárta.

Vasárnap reggel a szállásunknak is helyet adó Új Ezredév Református Központ épületét jártuk körbe a helyi lelkész vezetésével. A szimmetrikus épületegyüttes Makovecz Imre látványtervei alapján készült el, majd a templom 2019-ben adták át, a romániai rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából. Ezt követően a Várbástya Egyesület által nemrég visszavásárolt és felújított temesvári Magyar Házba látogattunk, ahol Tamás Péter, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja fogadott minket. Kérésünknek eleget téve, megtekintettük a rendszerváltás emlékművének múzeumát is, ahol az állandó kiállítások mélyebb betekintést adtak a román kommunista rezsim elnyomó intézkedéseibe, melynek köszönhetően részletesen megismerhettük az 1989 decemberében kitörő forradalom temesvári eseményeit.

Temesvári utunkat a Főtér legimpozánsabb épületének, a temesvári székesegyház megtekintésével zártuk, ahol a kántor ismertette a helyiség belső jellegzetességeit. A vezetőnk büszkén mutatta meg az ország harmadik legnagyobb orgonáját, amelyen két darabot el is játszott nekünk.

A tanulmányút alatt bejárva Temesvár történelmi és kulturális kincseit, felfedeztük a város nevezetes helyszíneit, és közelebb kerültünk az itt élő közösségek életéhez. Az idegenvezetők segítségével átfogó képet kaptunk a történelmi és kulturális örökségről. A Temesvári Projektközpont és a FITT látogatása, valamint a Brâncuși-kiállítás megtekintése maradandó és inspiráló élménnyel gazdagított bennünket.