Olvasási idő: 4 perc

Érdekes témákat érintett az április 4-i pedagóguskonferencia a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári képzési központjában. A tartalmas eseményen Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta, Fegyverneki Gergő módszertani tréner és Pöltl Ákos, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója tartottak interaktív foglalkozásokat.

Tari Annamária a 21. század iskoláinak generációiról, valamint az online tér hatalmáról beszélt a résztvevőknek. Az előadó egykori pedagógusként számtalan helyzettel szembesült pályafutása során, melyet megosztott a hallgatósággal. A szakember úgy véli, hogy egy tanárnak a 21. században hitelesnek kell lennie, szeretnie kell a szakmáját, és haladnia kell a korral. A világjárvány miatt az oktatásban is új szabályok léptek életbe, előnyt élveznek az online módszerek a megszokott hétköznapi megoldásokkal szemben. A kommunikációban is számos változás volt észlelhető, a verbális közlést felváltotta a képek alapján történő információcsere.

Az előadó szerint a mai generációk esetében hatalmas problémát jelent az online beszélgetés, ahol a résztvevők nem kommunikálnak teljes, összefüggő mondatokban, hanem több, kétszavas üzenetet küldenek egymásnak. Ennek az a hátulütője, hogy az információt nem az adónak, hanem az olvasónak kell helyesen megfejtenie, ami számtalan félreértéshez vezethet. Generációs probléma az is, hogy állandóan rohanásban vagyunk, még arra sem szánunk időt, hogy egy helyesen megfogalmazott üzenetet megírjunk a másik félnek. A szakértő azt tanácsolja, hogy figyeljünk arra, hogy az olvasás–gondolkodás–kreativitás–kommunikáció lánc megmaradjon, mert ha a szokások közül bármelyik kikopik, akkor nehéz lesz újraindítani a folyamatot.

A pedagógusoknak nehéz dolga van az online térben, hiszen olykor nagyon nehéz a türelmetlen diákok figyelmét lekötni, nehéz a szülőkkel szót érteni, akik olykor hárítják a felelősséget a gyermek viselkedése miatt. Nem könnyű megküzdeni az online tér kihívásaival sem, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik, és a diákok azonnal észreveszik, ha a tanár nem tud ezzel együtt fejlődni. 

A konferencia további részében két választható műhelymunkán vehettek részt a pedagógusok: Fegyverneki Gergő Szeretetnyelvek az oktatásban, avagy az érzelmi intelligencia fejlesztése címmel tartott előadást, míg Pöltl Ákos az Osztályfőnököm az okostelefon? A technológia hatása a fiatalok oktatására című beszélgetésre várta az érdeklődőket.

Fegyverneki Gergő módszertani tréner kreatív feladatok segítségével építette fel bemutatóját, ahol a résztvevők plakátokat készítettek Gary Chapman pszichoterapeuta öt szeretetnyelvének felhasználásával. Az elkészült munkákat minden csapat egyénileg bemutatta, majd közösen kielemezték mindegyik plakát mondanivalóját. A szakértő szerint fontos, hogy tanítás közben szeretettel viszonyuljunk a tanulókhoz, és érezzék a részünkről a támogatást.

Pöltl Ákos, az MCC Ifjúságkutató Intézet kutatója az okostelefonok nyújtotta lehetőségekről és veszélyekről beszélt a hallgatóságnak, aki felhívta a figyelmet a különböző közösségimédia-oldalak hatásaira és időrabló tulajdonságaira. Ezek az oldalak és alkalmazások olyan algoritmusokkal rendelkeznek, amelyek célja, hogy a diák minél több időt töltsön az okostelefon és a számítógép előtt, ami hosszú távon függőséget okoz. Tanárként a 21. században nem tehetjük meg, hogy nem használunk okoskészülékeket az oktatásban, de arra is oda kell figyelnünk, hogy ne vegyék át az uralmat a diákok felett ezek az eszközök.

Az MCC több városban is szakmai találkozókra várja az érdeklődő oktatókat, szakembereket. A rendezvény célja az oktatás új útjainak közös felfedezése, a támogató pedagógusi attitűd megerősítése és a módszertani inspiráció. A konferencia találkozási pont, közösségi fórum kíván lenni, miközben az MCC képzésrendszerébe is betekintést kínál. Április folyamán Kolozsvár mellett Marosvásárhelyen és Nagyváradon, májusban pedig Szatmárnémetiben és Temesváron gyűlhetnek össze a tartalmas alkalmakra az oktatók.